Re: Voorstellen Midori

Forum Forums Stel jezelf even voor Voorstellen Midori Re: Voorstellen Midori

#35728

autumn
Bijdrager

Wat je ook kunt overwegen is zelf zuurdesem maken en dit in plaats van gist gebruiken. Is niet zo moeilijk en zeker de moeite waard als je er een gewoonte van wilt maken om zelf brood te gaan bakken! EN het is veel gezonder dan gist…

http://www.hitbitz.com/zuurdesem.htm

http://www.coquinaria.nl/recepten/Rombrood.htm

http://www.broodrecepten.nl/recepten/zuurdesemzg.htm

Een citaat uit een van mijn teksten over zuurdesem:

Gist is een betrekkelijk nieuw verschijnsel in het bakkersambacht. Het is in de 19e eeuw wijd in gebruik genomen omdat je hiermee sneller brood kunt bakken aangezien het een kortere rijstijd heeft. Gist is een eenzijdig fabrieksproduct dat uit een enkele soort gist bestaat. Veel gezonder dan gistbrood is brood van gekiemde granen, roggebrood of zuurdesembrood. Gekiemd granenbrood is gemaakt van ontkiemde granen en heeft een zeer grote voedingswaarde. Het is net zoals roggebrood heel vast brood dat op een lage temperatuur wordt gebakken, zodat de voedingsstoffen minimaal beschadigd zijn door hitte. Zuurdesembrood is gemaakt van zuurdesem in plaats van gist. Zuurdesem is een natuurlijke samenstelling van een groep gezonde bacteriën en gisten die er voor zorgen dat er een veerkrachtig en lang houdbaar brood ontstaat. Zuurdesembrood heeft een langere rijstijd, waardoor er ook nauwelijks nog fytinezuur in terug gevonden wordt. Sowieso breken de bacterieculturen in zuurdesem veel meer fytinezuur af dan de gistcultuur in bakkersgist, zelfs als je het gistdeeg 2x langer (8 uur) laat rijzen dan zuurdesem. Je kunt gerust volkorenbrood eten dat met zuurdesem is gemaakt. Verder wordt tijdens het fermentatieproces met zuurdesem een groot deel van de suikers in het brooddeeg omgezet, waardoor het de balans van je bloedsuikerspiegel minder verstoort en de melkzuurbacteriën die hieruit ontstaan een positieve bijdrage kunnen leveren aan de darmflora. En tot slot zorgt deze fermentatie er tevens voor dat de eiwitten in het brood al voorverteerd zijn waardoor de aminozuren gemakkelijker opneembaar zijn. Zuurdesembrood is een gezond, lichtverteerbaar product, dat al duizenden jaren wordt gebakken en zeker de voorkeur verdient boven gistbrood. Wel moet hierbij vermeld worden dat er in bakkerijen tegenwoordig veel gewerkt wordt met snelstarters en een verkorte rijstijd waardoor het uitgesproken gezonde karakter van zuurdesembrood deels verloren gaat. Je kunt op internet het recept vinden om eenvoudig zelf zuurdesem te maken volgens de 24-uurs methode die al sinds mensenheugenis wordt toegepast.

Of zuurdesembrood net zo goed in smaak valt van je gezin als het zelfgebakken gistbrood, durf ik niet te garanderen.