Re: Voorstellen Midori

Forum Forums Stel jezelf even voor Voorstellen Midori Re: Voorstellen Midori

#35692

autumn
Bijdrager

@ Dirtsa

Klopt jouw recept wel? Ik lees 100 gram meel, bedoel je geen 1000 gram meel? Dan kloppen de andere verhoudingen ook wat beter… 🙂

Ik gebruik de volgende ingrediënten voor 1 brood:

500 gram volkoren speltmeel

300 ml lauwwarm vocht (water, melk, ei)

50 gram vet (roomboter of olijfolie)

1 zakje droge gist (=7 à 10 gram) / 20-25 gram verse gist

10 gram oersuiker (=1 volle eetlepel)

8-10 gram zout (=2,5 a 3 volle theelepels)

-Is het niet zo dat suikers in het deeg helpen om het gist wat sneller op gang te brengen?

-Laat jij je brood altijd zo kort rijzen? Ik denk in termen van uren ipv minuten. Ik laat mijn brood minstens 4 uur rijzen.

-Speltmeel verdient de voorkeur omdat het 40% minder fytinezuur bevat.

@ Midori

Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, maar je kunt ook ‘s avonds het deeg maken en kneden (totaal 30 minuten) en de volgende ochtend het brood bakken. Het bakken duurt 40 minuten, maar het totaal van de oven voorverwarmen en het brood nadien af laten koelen neemt toch al gauw 60 minuten in beslag. Maar dan kom je wel met warm brood de klas in. Je klasgenoten zullen ruiken wat jij in je tas hebt zitten… 🙂