Re: Voorstellen Midori

Forum Forums Stel jezelf even voor Voorstellen Midori Re: Voorstellen Midori

#35684

fatsnotbad
Sleutelbeheerder

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken bij het bakken van brood, nooit het zout bij het gist, dus meel ( even zeven, ivm de luchtigheid), kuiltje in het midden, gist erin en water ( bloedwarm, dus op je pols voel je niet de temp, niet te warm en niet te koud).

ik gebruik speltmeel (oergraan), soms met rogge of half om half ( spelt/tarwebloem).

Het kneden is geweldig om te doen, je voelt het deeg veranderen. Eerst mengen/kneden in de bak, daarna op aanrecht ( eventueel wat bloem strooien tegen het plakken), het deeg kenen, van je af duwen enz.. een paar keer in de lucht gooien op op het aanrecht laten vallen, zodat de luchtbubbels verdwijden.

Rijzen, met een theedoek over de kom ( kamertemp)

Vouw het deeg in drie-en, in het bakblik nog een keer laten rijzen, en rustig bakken in de oven.

Het ruikt echt geweldig, eigen gebakken brood, en smaakt ook zo, Omdat er geen toevoegingen in zitten wel zelfde dag of andere dag opeten.

Speltbrood:

100 gr speltmeel ( of gedeelte vervangen door roggemeel/tarwemeel)

2 zakjes gist ( in het midden dus)

6 dl handwarm water

20 gr zout ( niet bij de gist)

30 gr honing

30 gr gesmolten roomboter ( heel voorzichtig smelten, niet laten bubbelen)

en dan dus roeren en heerlijk kneden.

20 minuten rijzen in kom

ingevet bakblik, weer 20 min rijzzen

oven voorverwarmn, 10 minuten op 180 gr/20 min 170 gr.

Klop op het brood om te horen of deze lekker hol klinkt, en bekijk de kleur.

Per oven kan de instelling temp wat verschillen