Re: voorstellen claireelis

Forum Forums Stel jezelf even voor voorstellen claireelis Re: voorstellen claireelis

#18520

zirus
Bijdrager

ik schrijf hierbij een update van mijn vorderingen/achteruitgang. misschien kunnen jullie met me meedenken over hoe verder?

ik doe nu 3 maanden mee met deze forum en grotendeels gaps gegeten. daarvoor 2-3 maanden puur gaps dieet. daarvoor 9 maanden de paleo/primal dieet (vis-gevogelte-vlees,groenten,zuur fruit,kokosolie-olijfolie) met soms rijst of zoete aardappel of andere KH rijke groenten maar meer vetten ingenomen dan voorheen.

in deze tijd heb ik af en toe dat ik zo’n 4-5 dagen zonder braken kan maar gemiddeld gezien is het aantal keer braken per week toegenomen van 2,5 naar 3,5 dag per week. dat betekent tegenwoordig braken van ongeveer 50% ipv 35% van wat ik eet 🙁

wat beter leek te gaan was mijn dieet ervoor. namelijk een gastroparese (mijn diagnose) versie van paleo wat max 15g vezels en max 40g vet per dag bevatte omdat vezels en vetten de maaglediging vertragen. ik nam veel vers geperste groente-fruit sap, smoothies of soepen, thee met honing en dagelijks vis of ei.

ik was hiermee gestopt omdat ik erg druk bezig was met “beter worden” en dacht dat ik meer vetten en vezels nodig had hiervoor. ik ging ervan uit dat ik met zulke gezonde dieeten mogelijke oorzaken – zoals dysbiose – zou bestrijden. nu vraag ik me af of het wel de beste weg is. tegenwoordig ben ik sowieso bezig met acceptatie van en coping met de situatie zoals het is. wie weet gaat het ooit beter – maar voorlopig zal het ongeveer hetzelfde blijven.

bij acceptatie en coping hoort veel stress management – in mijn geval dagelijkse meditatie, wandeling en gezondheid prioriteit geven waardoor werk-deadlines gewoon minder toe doen. erg leuk om te zien dat mike deze week een post hierover gedaan heeft: maag en stress. in mijn geval lost stress management het niet op. maar omdat stress de maag nog trager maakt en dat van mij al vanaf de geboorte aanzienlijk trager is dan gemiddeld is het des te belangrijker om verdere vertraging (dus stress) te vermijden.

maar naast stress management, voldoende beweging om de maaglediging van buiten af te stimuleren en supplementen zoals betaine HCL, ben ik ook bezig mijn dieet weer op gastroparese aan te passen. het algemene advies is kleine maaltijden met weinig vezels en 4 eetlepels vet (40g) gespreid door de dag. het idee is maximale nutrienten in zeer makkelijk verteerbare vormen en porties.

vorige week ging dit erg goed – naast geen braken ook een goede concentratie. ik at/dronk:

* 2 glazen groeten/fruit sap (bijv. bleekselderij, komkommer, grapefruit, cranberry)

* 2 ei smoothies (elk bevat: 2 ei, 300ml heet water, gember, speculaaskruiden, 1 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel melasse)

* 2-4 koppen zelfgemaakte kippenbouillion – vet deels eraf gehaald

* 1-2 koppen thee met een grote theelepel honing

* 150g vis gekookt in visbouillion tezamen met courgette of wortel OF roer ei van 2 eieren OF 2 kippenbouten uit de oven

ik heb het idee dat dit een goede basis is. soms lijkt de thee met honing me iets uit balans te halen (bloedsuiker schommeling). en ik ben bang om schimmelinfecties te verergeren (ze zijn licht aanwezig maar nog niet verergerd). dus heb ik afgelopen dagen geiten/schapenyogurt in de plaats geprobeert. dit leidt echter tot dichte neus en oren en vaak tot zuurbraken. mijn gevoel zegt dat melkproducten niet helemaal goed voor me zijn, maar dan kan ik qua energie niet zonder de honing – en ik vind melk een waardevolle voedingsbron.

ik vind het lastig te kiezen tussen wat nu niet tot braken zal leiden (bijv. thee met honing blijft wel goed binnen) en wat misschien op langere termijn beter zou zijn bijv tegen schimmelinfecties of verder achteruitgang. en wat zou dat zijn – bijv hapje kokosolie?

sorry, het is een lang verhaal geworden. maar goed, ik hoor graag jullie ideeen!