Re: Vetverbranding

#19167

Webmaster
Bijdrager

Dit is een valkuil verbonden aan een high-fat diet. Gerrit heeft dit ook al een paar keer eerder aangestipt. Je eetlust verdwijnt omdat je lange-termijnenergie (vet) tot je neemt, waardoor je te weinig kunt gaan eten en dan ‘s avonds in de problemen komt. Dit is mij nooit overkomen – ik doe het prima op 2 maaltijden (soms zelfs 1!) per dag – maar ik heb inmiddels genoeg verhalen gehoord om te weten dat dit zo kan uitpakken.

Je lichaam is bezig met het in rap tempo aanvullen van ernstige tekorten aan vetoplosbare vitamines. Vet hoort ook de plaats in te nemen van suikers en koolhydraten als energieleveranciers, maar je moet wel beseffen dat je een omschakeling aan het maken bent van suikerverbranding naar vetbranding. En daar zit hem het probleem. Je lever is nog onvoldoende in staat de vetten te verbranden en aan te wenden als energiebron en dus ben je nog gedeeltelijk afhankelijk van koolhydraten voor je energie.

Het is dus verstandiger om je koolhydraten aan te vullen met vetten i.p.v. vetten te zien als vervanger van koolhydraten, zover ben je simpelweg nog niet. Geeft niet, ik heb er ook 2 jaar over gedaan. Verhoog dus je inname van koolhydraten d.m.v. een soort omgekeerd Atkinsdieet, waarbij je begint met het maximum (100 gr.) en dan terugwerkt naar het minimum (bij Atkins is dit 20 gr. maar ik adviseer 50-60 gr.).

Mike