Re: Vetverbranding

#19308

Anoniem

Je kunt ghee ook gemakkelijk zelf maken, is veel goedkoper. Het kan in de oven (ca 100 graden C) of op een verdeelplaatje op het kleinste pitje van je fornuis.

Paar pakjes boter in een vuurvaste schaal resp. steelpannetje (wel handig als je iets met een schenktuit hebt) en dan ongeveer een half uur laten smelten – niet bruin laten worden! De eiwitten zakken naar de bodem, daarboven komt het vet en soms drijven er bovenop nog wat dingetjes.

Dingetjes erafscheppen, theezeefje met kaasdoek of zakdoek of zo boven een potje hangen, heel voorzichtig vet in de zeef gieten, totdat het eiwitdeel erbij dreigt te komen. Dat is alles. Onze kippen zijn dol op de eiwitfractie.

Op deze manier kun je kiezen wat voor boter je neemt (ik neem altijd biologische grasboter) en kost de ghee ongeveer de helft van kant en klare ghee uit de winkel.