Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

#55793

Anoniem

Ok, prima. In percentages denken. En percentages zijn natuurlijk geen getalletjes die vastblijven zitten. Dat is wel duidelijk zo.

Niet dus.

Mijn vraag is vrij helder volgens mij, maar niemand geeft een helder antwoord. Want percentages, percentages van wat? Ik ben misschien een heel zwart-wit iemand, maar ik probeer uit te vogelen hoe die percentages dan zitten.

Percentages van de massa? Of percentages van de Joules? Percentages van de afmetingen misschien? Of toch van het gewicht? Nee, percentages van de tijd die het duurt voor het lichaam het opneemt dan?

Je ziet, het is geen antwoord op mijn vraag.

Als de maaltijd 100% (percentages denken) is, laten we zeggen in Joules, dan nog weet ik niet hoeveel van die 100% ik kan vullen met vet in Joules. Is dat 1 klontje, of is dat een half pakje boter? Het is dus niet om getalletjes, maar om verhoudingen. Maar hoe verhoudt 1 boterham zich tot 1 ei? In Joules. Of hoeveel witte rijst moet ik hebben om niet boven de verhouding van vet te komen als ik een half pakje boter neem?

Ik kom daar dus niet uit, want massa of afmeting zegt niets over de energie die het bevat. En dat is toch de reden waarom je vet neemt in plaats van koolhydraten, omdat het vet betere energie levert dan koolhydraten?

Mijn gevoel zegt dat ik een half pakje boter door mijn yoghurt moet doen om de hoeveelheid koolhydraten door de yoghurt te compenseren. Maar misschien moet het 1 pakje boter zijn of 1,5. Geen flauw idee.