Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

#55792

Webmaster
Bijdrager

Zolang vet je niet misselijk maakt is het goed voor je, mits natuurlijk van de juiste kwaliteit en soort. Hetzelfde met zout: zolang je er geen onbedwingbare dorst van krijgt is het goed voor je. Het lichaam geeft zijn eigen limiet aan.

In tegenstelling tot wat Nora Gedgaudas beweert zou ik me over eiwitten totaal niet druk maken. Haar invalshoek is traditionele, overgeleverde wijsheid combineren met hedendaagse wetenschap. En in dat laatste schuilt nu juist een probleem. Helaas is de meeste moderne wetenschap onderdeel van een agenda om ons richting een onvruchtbaarheidsbevorderend vegetarisch eetpatroon te dwingen.

In mijn kritiek op Brian Peskin leg ik uit hoe hij erin is getuind. Helaas moet ik constateren dat Nora Gedgaudas zich ook heeft laten beetnemen door studies naar ‘langlevendheid’ waaruit zou blijken dat dit te maken heeft met verlaagde inname van eiwitten en calorieen. De conclusie is onontkoomlijk: eet eiwitarm plantaardig voedsel.

Dat dit tot langlevendheid kan leiden heeft dan niets te maken met IGF-1, of waar men dit dan ook mee associeert, maar simpelweg met een schildklier die op een lager pitje gaat draaien, waardoor er energie wordt geconserveerd i.p.v. verbruikt. We weten echter allemaal welke gezondheidsgevaren er tevens verbonden zijn aan een trage schildklierwerking. Waarom zou het lichaam niet constant in actieve (groei)modus mogen verkeren, zolang het maar niet opgejaagd wordt door koolhydraten.

Niet dat Gedgaudas tot de conclusie komt dat je vegetarier moet zijn. Integendeel, ze komt tot de conclusie dat in haar praktijk de mensen met de slechtste hersenfunctie zonder uitzondering vegetariers zijn! Daar wil ik haar niet van beschuldigen. Brian Peskin komt evenmin uit op een vegetarisch eetpatroon. Mijn punt is dat het gedeelte van hun verhaal dat gebaseerd is op modern wetenschappelijk onderzoek niet zo objectief is als zij wel denken dat het is. Het is onderdeel van een agenda.

Wat mij betreft kunnen we uitsluitend vertrouwen op datgene wat zich al vele duizenden jaren in de praktijk heeft bewezen, dus in dat opzicht ben ik het met Dennis eens. Om Beperking van eiwitconsumptie en calorieen, zoals Gedgaudas dat voorstaat, is m.i. onnodig en gebaseerd op twijfelachtige ‘wetenschap’. Je moet simpelweg aanhouden: high fat-medium protein-low carb. En inderdaad meer in percentages denken, zoals Bastiaan stelt. Net als cham doe ik het ook allemaal op gevoel, want ik wil niet met allerlei getalletjes in mijn linkerhersenhelft blijven vastzitten.

Mike