Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet Re: Verhouding koolhydraten / eiwitten (proteine) / verzadigd vet

#55790

autumn
Bijdrager
Quote:
Omdat het nog best lastig is om zo veel vet binnen te krijgen gebruik ik zelf vooral veel room.

Toch vraag ik me dan af, wij hebben vet in overvloed ter beschikking: roomboter, reuzel, talg, een hele reeks ongeraffineerde plantaardige olie-soorten van over de hele wereld, levertraan, vette vis, vet vlees, orgaanvlees, eieren zo veel we willen, allerlei volvette zuivelproducten in ongelimiteerde hoeveelheden… Overal zijn vette levensmiddelen te verkrijgen. We leven zo in overvloed en hebben zo veel vet ter beschikking. Als je lichaam het kan verdragen, hoe kan het dan nog moeilijk zijn om genoeg vet binnen te krijgen? Of wordt de lat dan veel te hoog gelegd?

Natuurvolkeren moesten het doen met wat de omgeving en het seizoen hen bood en daar waren velen erg gezond onder. Voor hen lijkt het veel belangrijker om zo op vet gefocust te zijn. Ze mochten blij zijn als ze er genoeg van hadden, of vergis ik me nou? Anderzijds hebben wij zo veel ongezonde vetten en vetarme nepvoeding die ons afleidt. We hebben zo veel magere voedingsadviezen en -opvatting, dat ook wij dienen te leren om meer focus op te leggen op goede vetten. Maar als je dan eenmaal het onderscheid tussen gezonde en ongezonde voeding hebt leren maken, als je de juiste bronnen gevonden hebt en hiermee aan de gang gaat, zou het (in ieder geval wat vetten betreft) dan niet gewoon goed zijn?

Inderdaad koolhydraten laag houden, dagelijks wat dierlijke eiwitten binnen krijgen (vis, vlees, eieren, zuivel) en verder zo vet eten als nog goed voelt, zou ik zeggen. Daarbij groente en eventueel wat fruit eten tussendoor en je komt de dag wel door.