Re: Twee mooie boeken

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Twee mooie boeken Re: Twee mooie boeken

#23785

Kia Ora
Bijdrager

Hey Gerrit,

Interessante links! Dankjewel! Wel wil ik een kritische kanttekening plaatsen bij het onderwerp Stearaten in supplementen. Ten eerste vind ik de bronvermelding in het stuk erg summier en om te beweren dat alle stearaten uit katoenzaadolie gehaald worden is niet helemaal correct. De meeste stearaten komen nl. uit rundvet. Dit is mijn tweede punt. De opbrengst van (magnsium) stearaat uit de genoemde olieen schijnt zeer laag te zijn en zal kennelijk niet vaak gebruikt worden. Stearaat komt van nature voor ind e glycerine van rundvet. Dit levert dus per saldo meer op.

Verder is het zo dat er nog lang niet genoeg onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen van magnesium stearaat (niet te verwarren met stearic acid). Het onderzoek waar vaak naar verwezen wordt, dat het het immuunsysteem zou onderdrukken, heeft niks te maken met magnesium stearaat an sich, maar gaat over een combinatie van factoren waaronder stearaat zuur om immuunreacties te onderdrukken bij transplantatie patienten. [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1384169/?pageindex=1#page

Over de eigenlijke werking van stearaat dat van verzadigde vetten afkomstig is, zijn vooralsnog geen negatieve conclusies getrokken mbt het immuunsysteem.

Dus hoewel ik het verstandig vind om dit soort dingen in de gaten te houden en eventueel te vermijden als je je er toch niet prettig bij voelt, vind ik het voorbarig om nu alle magnesium stearaat te gaan vermijden. Verstandiger zou zijn om proberen te achterhalen wat de bron van stearaat is dat de producent gebruikt. Als dit niet mogelijk is, weet je genoeg. Het lijkt me toe dat wanneer een stearaat ‘niet geschikt voor vegetariers’ is, het dus niet van katoenzaadolie oid afkomstig is, maar van rundvet. Bij het laatste is het kennelijk niet nodig om hydrogenering toe te passen (deze vetten zijn al verzadigd). Wederom, dit ligt mijns inziens dus bij de individuele producent om te besluiten te hydrogeneren of niet.

Ik begrijp dus zeker de voorzichtigheid, maar om nu direct met rode vlaggen te gaan wapperen heeft op dit moment geen goede gronden. Het gebruik van gehyrdogeneerde vetten is contra-productief als het gaat om de opname van vitaminen en mineralen. Wat ik zou doen, is dus sowieso de goedkope merken vermijden en kritisch kijken naar de ‘top shelf’ merken.

Groeten

Heleen