Re: Teveel afvallen in gewicht

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Teveel afvallen in gewicht Re: Teveel afvallen in gewicht

#58859

Webmaster
Bijdrager

Laten we voor eens en voor altijd dit misverstand de wereld uit helpen: er zijn geen essentiele suikers. Althans, niet in de wetenschappelijke zin. Daarmee wordt bedoeld dat we deze uit voeding moeten verkrijgen, omdat ze niet door ons lichaam zelf kunnen aangemaakt. Het lichaam is perfect in staat om eiwitten en vetten om te zetten in suikers.

In de volksmond betekent het woord ‘essentieel’ echter dat we niet zonder ze kunnen. Het lichaam heeft inderdaad suikers nodig en kan dus in dat opzicht niet zonder. Er zijn ook polysacchariden (complexe suikers) die zo bezien essentieel zijn. Maar in wetenschappelijke zin zijn ze niet essentieel, want je lichaam maakt deze wel degelijk zelf aan.

Deze spraakverwarring tussen essentieel in de wetenschappelijke zin des woords en in de volksmond is bijzonder ongelukkig. Beter had men kunnen spreken van helende suikers. Ik ben het dus niet met de strekking van het artikel oneens, maar wel met de gebruikte terminologie. Het suggereert nl. dat je deze helende suikers ook daadwerkelijk moet eten en dat is totaal niet waar. Je lichaam maakt deze zelf aan uit eiwitten en vetten. Focus je dus op de juiste vetten en eiwitten en je hoeft je er helemaal niet mee bezig te houden.

Mike