Re: tandinfectie

#46797

Painless
Bijdrager

@ Lekkerromig:

Er zijn geen duidelijke tests om te zien of een zenuw van zo’n grote kies echt afgestorven is.

Er zitten doorgaans 4 hoofdwortelkanalen in, waarvan er bijna altijd nog een ‘overeind’ blijft na afsterven van de andere 3. Dus een koudetest of stroomtest levert geen duidelijk signaal.

Maar de experts gaan er van uit dat wanneer je op een kies klopt en die dan overgevoelig is, de zenuwresten de omliggende bot en tandvleesranden al aan het irriteren zijn.

Dus een ‘kloptest’ kan al genoeg zeggen, in samenhang met het verhaal wat je hier vertelt natuurlijk.

Een rontgenfoto levert pas een duidelijk beeld als de schade aan het kaakbot groter is dan 6-7 millimeter! Dus da’s in het begin ook geen echte hulp.

Wat we wel weten is dat het heel erg handig is om resten van dode zenuwen in een zo vroeg mogelijk stadium er uit te halen. Anders gaan alle zijkanaaltjes van de wortel onherroepelijk vol zitten met toxines.

En dat is vragen om ellende voor de organen en systemen die daar mee verbonden zijn.

Dus vóórdat er wat op de foto te zien is, een zogenaamde ‘endostart’ laten doen lijkt me in dit geval zinniger dan rillend afwachten.

Moderne tandartsen vullen de kanalen tijdelijk met calciumhydoxide. Dat trekt water aan en op die manier worden de zijkanaaltjes eigenlijk vanuit het tandvlees en kaakbot weer schoon gezogen.

Na een paar dagen tot maanden is het dan mogelijk om de wortels verder te reinigen en te vullen.

De amalgaamvullingen verwijderen is voor de meeste tandartsen geen probleem.

Waar wel moeilijk over gedaan wordt, is het gebruik van kofferdam. Om doorslikken van metaalgruis te verhinderen. Maar als je er op staat, dan zal een fatsoenljke tandarts het gebruiken. Dat is toch ook al nodig om de wortelkanaalbehandeling goed te kunnen doen. Dus het is in de praktijk aanwezig. Hoop ik voor je.