Re: Stofwisselingsvragen

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Stofwisselingsvragen Re: Stofwisselingsvragen

#33589

Webmaster
Bijdrager

Vet gaat naar alle cellen in ons lichaam. Het communicatiecentrum van cellen zit niet in de kern, maar aan de buitenkant, de celwand. Daar zitten alle receptoren (‘docking stations’) voor hormonen, de chemische boodschappers van ons lichaam. Het is daarom van belang dat we beschikken over stevige en krachtige celwanden. Hiervoor gebruikt het lichaam vet. Wist je dat 50% van de celwanden bestaat uit verzadigd vet? Longcellen bestaan zelfs voor 100% uit verzadigd vet! Bij gebrek aan voldoende verzadigd vet zal het lichaam de bewerkte, plantaardige vetten in margarine, halvarine, frituurvet etc. gaan gebruiken, waardoor de celwanden verslappen en daarmee ook de receptoren op die celwanden, waardoor de hormonale communicatie naar de cellen niet optimaal verloopt. Hoe dan ook gebruiken de celwanden vet om zichzelf mee op te bouwen, dus we kunnen maar beter het juiste vet tot ons nemen, aangezien ons hele lichaam uit cellen bestaat. Dat juiste vet is verzadigd vet.

Eiwitten worden gevormd uit aminozuren. Het lichaam gebruikt eiwitten vooral om enzymen en hormonen, maar ook om botten, kraakbeen, spieren, huid en bloed van te maken. Als je een ketogeen voedingspatroon aanhoudt dat laag is in koolhydraten, zal het lichaam zijn glucose vervaardigen door eiwitten om te zetten in suiker. Dit gebeurt bijv. bij mij en iedereen die in de vetverbranding zit.

Koolhydraten worden opgenomen in het bloed en voorzien dit van glucose, dat de cellen, spieren en hersenen voedt. Bij een teveel aan suiker in het bloed, duwt het hormoon insuline (afgegeven door de alvleesklier) de suiker in de cellen, waar deze wordt omgezet in vet. Hierdoor zetten de cellen uit en vervetten ze op termijn (overgewicht). Aangezien het lichaam ook eiwitten kan omzetten in glucose is er geen enkele reden om veel koolhydraten te eten. Koolhydraten zijn geen bouwstenen, vetten en eiwitten zijn dat wel. Er bestaan essentiele vetzuren en essentiele aminozuren. Er bestaan geen essentiele koolhydraten.

Mike