Re: Spugen

#57839

fatsnotbad
Sleutelbeheerder

neem beetje water in een kommetje, doe er zoveel speltmeel bij dat je een dik papje krijgt, roeren/prakken met een vork zodat er geen klontjes ontstaan.

Doe dit in een lege honingpot(of zo) en een vochtige theedoek eroverheen.

Roer dit 2 x per dag met houten lepel door.

Na 3 of 4 dagen zie je na het roeren wat blaasjes/belletje ontstaan.

Dan kun je iedere dag bijvoeden(hetzelfde papje als de eerste keer)

Na een dag of 6 heb je 600 gr.

Brood:

Neem 850 gr meel, 330 gr water, 450 gr desem

meel in kom, gaatje in het midden, hierin de desem en water.

Meel er doorroeren, als je op de helft bent: 3 theelepeltjes keltisch zout erdoor doen.

ZOrg dat het zout gemalen is, vijzel of zo anders menst dit niet goed. En de rest van de meel erdoor mengen en kneden met je handen.

Op het aanrecht verder kneden, af en toe opgooien en op aanrecht laten vallen.

Als het deeg goed gekneed is, voelt enigzins plakkerig, maar mag niet aan je ahnden blijven kleven (dan iets meel toevoegen).

Broodbakblik invetten met ghee/roomboter of kokosvet.(gesmolten)

Zet dit brood weg in de (koude) oven of met een theedoek erover.

12 uur laten rijsen, temp rond de 20 gr. Dus niet te warm.

Bakken: oven voorverwarmen op 220 gr, 20 min bakken, dan terug naar 200 gr: weer 20 minuten, dan oven uitzetten en het brood nog 10 minuten laten staan in de oven met het deurtje op een kier(pollepel ertussen).

Dan uit het blik aflaten koelen op rooster.

In plakken snijden, per 3 of 4 sneetjes in zakje, diepvries.

Voor het eten even in de broodrooster….lekker.

Oja, je hebt nu nog 150 gr desem over, doe dit weer in schone pot, je hebt nu al een actief desem, wat je dezelfde dag weer kunt bijvoeden, en de volgende dag, tot je weer 600 gr hebt. En je kunt weer bakken.

Wil je even niet bakken, zet die 150 gr dan met een deksel op de pot in de koelkast. Als je dit weer wilt gebruiken zet je het uit de koelkast, op kamertemp laten komen(zonder deksel,met theedoek) en weer beginnen met voeden.