Re: sporten.

#56932

Webmaster
Bijdrager

Timo,

Maak je geen zorgen, ik heb geen angst voor sporten. Ook ben ik niet per se anti-sporten. Mijn punt is dat we als bevolking zijn geindoctrineerd met de boodschap: beweeg meer, eet minder. Dit kan heel snel ontaarden is anorexisch eetgedrag, gekoppeld aan overmatige lichaamsbeweging.

Als je het goed en verstandig doet, is er niets mis met sporten, daar ben ik het helemaal mee eens. Er is echter een gevaar verbonden aan het goede gevoel dat het geeft, nl. dat het een vorm van stimulatie kan worden die op termijn eerder schadelijk is.

Heel veel mensen sporten dwangmatig en dus om de verkeerde reden. Dit kan zijn omdat ze zichzelf structureel te dik vinden (zelfs al hebben ze ondergewicht). Ik ken zelf zo iemand, zij is vroeger op school gepest omdat ze overgewicht had en MOET dwangmatig joggen. Er zijn ook genoeg mensen (ik ken er persoonlijk enkele) die MOETEN sporten omdat ze heel erg hard voor zichzelf zijn, iets wat ze terug willen zien in keiharde spieren. Er zijn er die voortdurend gestresst zijn en in een vlucht-impuls zitten en de hele tijd weg willen rennen (ook zulke mensen ken ik). Er zijn er die anders geen fatsoenlijke bloeddoorstroming hebben (heel veel mensen). Er zijn er die denken indruk te kunnen maken op het andere geslacht en hier dus een schoonheidsideaal aan verbinden en zichzelf identificeren met hun afgetrainde lijf, om innerlijke onzekerheid te verhullen. En er zijn er die regelrecht verslaafd zijn aan hun eigen endorfinen, door het sporten.

Ik ken uit elke categorie meerdere mensen. Dit vertegenwoordigt een grotere bevolkingsgroep dan jij denkt! Maar dit staat niet in de bladen vermeld, en al helemaal niet in Men’s Health! Ik bied alleen maar een beetje tegenwicht tegen de voortdurende stroom van positieve informatie over sporten. Er zijn hordes mensen die regelrecht gestresst en gefrustreerd zijn en denken dit met sporten op te kunnen lossen, maar hierdoor juist alleen maar erger worden! Je schrijft nota bene zelf:

Quote:
Er zijn veel mensen die alles verkeerd doen in de sportschool en het personeel laat ze gewoon hun gang gaan alleen voor deze mensen zal ik Mike gelijk geven…

Misschien wordt het tijd om te erkennen dat we als samenleving een groot probleem hebben en dat dit zich ook uit in dwangmatig en excessief ‘sporten’?

Mike