Re: sport

#23691

Webmaster
Bijdrager

Enjoy,

Cardio fitness en krachttraining zijn NIET gezond. Het zijn anaerobe vormen van ‘sport’beoefening, hetgeen betekent dat ze meer zuurstof aan je lichaam onttrekken dan je ervoor terug krijgt. Hierdoor gaan je spieren verzuren, omdat ze in een anaerobe staat overschakelen op melkzuurfermentatie van glucose in het bloed. In een vergevorderd stadium noemen we dit kanker, de cel heeft dan een structureel zuurstoftekort van 60% of meer. Foute boel dus!

Te fanatiek, te lang en te veel kilometers hardlopen heeft hetzelfde effect. Als je een zogeheten ‘runners’ high’ ervaart, ben je al te ver gegaan. Het lichaam beloont overlevingsgedrag met zeer krachtige chemicalien (dopamine, niet voor niets zit daar het woord ‘dope’ in) die bijzonder verslavend zijn. Het idee is dat je in een overlevingssituatie alsmaar door moet kunnen rennen om weg te vluchten van gevaar. Dat gaat niet als je fysieke pijn en vermoeidheid ervaart en dus word je ‘beloond’ door over je grenzen te gaan met een krachtige plezierprikkel.

Als sporten dus ‘lekker’ voelt, wat voel je dan werkelijk? Ben je dan aan het leven of aan het overleven? Jouw lichaam hield het voor gezien en liet op niet mis te verstane wijze weten niet meer mee te willen doen aan deze ‘gezonde’ overbelasting! Gezien de denkbeelden over voedsel en bewegen waarmee je nog volop in je hoofd rondloopt, denk ik dat je nog onvoldoende in staat bent om hier de juiste inschattingen over te maken. Er zit teveel propaganda/indoctrinatie in de weg van je denken. Wees blij dat je lichaam er dan voor zorgt dat je iets breekt zodat je rust MOET nemen! Ik heb dat bij meerdere mensen gezien die zichzelf structureel te veel pushen, omdat ze adrenaline- en dopamineverslaafd zijn (stressjunkies). Geweldig, hoe het lot dan hen dwingt rust te nemen doordat ze iets verzwikken, kneusen of breken!

Mike