Re: Soyamelk en afgeleiden

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Soyamelk en afgeleiden Re: Soyamelk en afgeleiden

#60405

Webmaster
Bijdrager

Zoals eerder gezegd, we leven niet in een perfecte wereld. De gezondheidsvoordelen verbonden aan kokosmelk in blik wegen nog altijd zwaarder dan de BPA aan de binnenkant van het blik. Tetrapakken bevatten evengoed zo’n plastic laagje aan de binnenkant. Zolang het blik of pakje koel bewaard wordt valt het ook wel mee met de afgifte van deze stof, het wordt pas zorgwekkend als de verpakking wordt blootgesteld aan warmte.

We hebben hier eerder de discussie gehad of je nu wel of niet voedsel zou moeten invriezen in plastic bakjes. Ik denk dat we niet zo krampachtig met randverschijnselen rondom voeding bezig moeten zijn, maar ons juist moeten concentreren op de INHOUD van dat blik, dat pakje of bakje en gewoon als stelregel moeten aanhouden dat koele of koude conservering niet half zo problematisch is als blootstelling van de verpakking aan warmte of hitte, waardoor plastic schadelijke gassen gaat afgeven.

Een paar maanden terug zag ik zo’n sungazer op TV die heilig geloofde dat de energie van zonlicht helend was voor water. Dan heb je allereerst de natuur niet goed bestudeerd, want water droogt op door zonlicht! Om die reden zal de natuur altijd water (denk aan een natuurlijke beek in het bos) omgeven door afschermende en verkoelende bomen en planten. Ik zag die man een plastic (!) fles in het warme zonlicht leggen en ook nog eens voor de ruit van zijn auto, waardoor het volle spectrum van het zonlicht niet eens op het water kon inwerken! Water hoort van nature een optimale KOUDE temperatuur van 4 graden celcius te hebben en vormt boven de 9 graden koolzuur, een teken van verzuring/verzieking/verzwakking. Die man kreeg dus dagelijks ftalaten (weekmakers) in plastic binnen en zijn water was ook nog verzuurd door het ‘gezonde’ zonlicht!

Ik doe dus totaal niet moeilijk als ik bij een tankstation een plastic fles Spa of Evian uit de koeling trek en deze kort daarna gekoeld en wel opdrink. Mijn blootstelling aan gassen uit de plastic fles is hierdoor minimaal. Je kunt dan nog stellen dat je niet weet aan hoeveel warmte de plastic fles is blootgesteld voordat deze in de koeling van het pompstation terechtkwam. Klopt, maar soms overstijgt de behoefte aan water de verpakking waarin het wordt verkocht. Ik bedoel maar te zeggen: de inhoud is nog altijd belangrijker dan de verpakking. De truc is om een balans te vinden tussen aan de ene kant je voeding en dranken zeer serieus te nemen en er aan de andere kant speels mee om te blijven gaan. Je hebt er niets aan als je wat je in je mond stopt tot een bron van stress maakt!

Mike