Re: Soyamelk en afgeleiden

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Soyamelk en afgeleiden Re: Soyamelk en afgeleiden

#60399

Anoniem

Dag Kaat,

Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos eventjes niet meer ziet.

Ik kan je gerust stellen met betrekking tot beschikbaarheid van goede producten. Keltisch zout wordt in Vlaanderen in een grotere Delhaizevestiging standaard aangeboden.

Zelf zou ik gaan voor de geitenmelk. Lees maar even met me mee.

Volgens mij is er in België nog geen Q-koortsepidemie bij geitjes geweest. Het verhaal van de inentingen speelt hier dus niet. Google even op geitenmelk. Veel van de boeren hebben een e-mailadres en reageren vrij snel als je ze benadert. Bij sommigen staat er een telefoonnummer op de site en kan je eventjes bellen. Ik heb er hier de Eikenhof in Lokeren gevonden die me het volgende terug mailde :

Quote:
Je kan hier verse geitenmelk kopen op de dagen dat de winkel open is of op afspraak. Surf maar eens naar http://www.voedselteams.be misschien vind je daar het adres van het depot bij je in de buurt.

Bio is helaas vaak niet de oplossing. Bij de melk mag er niet gepasteuriseerd worden of de werking van de voedingsbestanddelen wordt door dit proces teniet gedaan.

Het is cruciaal dat het gaat om rauwe melk die afkomstig is van grasgevoerde dieren en dat de weiden niet met mest geïnjecteerd worden. Voor aanschaf van de melk dien je te achterhalen of de dieren al dan niet maïs hebben gekregen en in Vlaanderen is het bijna allemaal maïs wat de klok slaat. Maïs is nl. heel discutabele voedingsbron die heel wat ziektebeelden bij de mens met zich meebrengd. Koop dus geen melk van maïsgevoerde dieren. Reden : ook genetisch gemanipuleerd zoals tarwegraan en soja.

Moest je niet te ver van Zeeuws-Vlaanderen woonachtig zijn dan heb je daar een overaanbod van reformwinkels die heel wat producten in hun gamma hebben. Zelf heb ik hier goede ervaring met Polderman (speltkiembrood,…), van der Linde en de Groene Luifel.

In Evergem zit er een boer die spelt verbouwt en verhandelt. Spelt groeit enkel op arme gronden en het heeft geen zin om dit oergraan genetisch te manipuleren. Je hebt dus het graan nodig en dient dit te laten kiemen en daar kan je zelf brood van bakken. Wij bakken inmiddels zelf al speltbrood en willen niet anders meer. Het zit hier in onze planning om in 1 van de komende weken deze speltboer zelf te gaan benaderen.

Veel succes !