Re: Recepten

#16901

Anoniem

Ik denk dat we in de lijn van Weston Price ons veel meer moeten richten op de beschikbare voedingswaarde van wat we eten. Wat we dan doen is ons lichaam gezond maken en beter in staat te dealen met evt toxines en antinutrienten.

Koolhydraten zijn minder een grote issue, als we daar gewoon matig mee blijven.

Wat we binnen moeten krijgen zijn mineralen en vitaminen en ons lichaam de mogelijkheid bieden dit maximaal te kunnen opnemen (zoals dus geen granen zonder de bekende bereidingsmethoden). Vetten zijn onmisbaar voor de opname van vitaminen, die op hun beurt weer nodig zijn om de opname van mineralen mogelijk te maken (daarom noemt WP ze activatoren). Eiwitten zijn weer nodig als bouwstof.

Uit eiwitten maakt je lichaam ook weer de nodige glucose aan.

In dit hele verhaal komen koolhydraten eigenlijk niet voor. Maar, ze zitten echter wel in veel producten.

Mijn mening is, dat wanneer het lichaam alle nodige nutrienten krijgt gevoed, matige inname van koolhydraten secundair is geworden. Lekker een koolraap eten dus, als je daar eens zin in hebt.

De hele discussie over KH is ontstaan door de absurd hoge innames wij tegenwoordig nemen, en de uiteindelijke gevolgen van overgewicht en diabetes. Atkins zat op het goede spoor door deze relatie te leggen. Wat Atkins echter niet deed, is ervoor zorgen dat het lichaam gezond kon worden door de juiste micronutrienten. En nu “zitten” we een beetje met zijn erfenis dat we bang worden voor koolhydraten.

Mijn advies:

Voed je lichaam, laat het gezond en sterk worden, bouw een goed afweersysteem door alle juiste micronutrienten en bouwstoffen, zorg voor voldoende ‘dragers’ daarvan en je vult dan al automatisch je voeding met zoveel eiwitten en vet dat er nog maar weinig ruimte voor KH overblijft. Wat je dan nog binnenkrijgt is eigenlijk onbelangrijk geworden. En als je helemaal geen KH binnenkrijgt is dat ook prima!

En uiteraard : vermijd alle gemaakte voeding en zoek naar biologisch!