Re: rauwe vis

#23293

autumn
Bijdrager

Ik heb intussen bij de visboer op de markt eens geinformeerd naar de rauwe haring. Die wordt inderdaad eerst bevroren, direct op het schip al. De haring wordt gepekeld en daarna bevroren. Waarschijnlijk wordt die ook bevroren vervoerd zodat de visboer naar gelang de verkoop kan ontdooien.

Een aanleiding tot deze regeling was een parasiet die in rauwe vis voorkomt: de haringworm. Wikipedia hierover:

Sinds 1968 zijn de Nederlandse vissers verplicht rauwe vis, dus ook haring, een etmaal bij -20 °C te bewaren of gedurende een bepaalde tijd in een zure marinade te leggen. Hierdoor wordt anisakiasis (haringwormziekte) in Nederland vrijwel niet meer aangetroffen. In landen waar veel rauwe vis wordt gegeten, zoals Japan, komt anisakiasis nog geregeld voor.

Een andere website schrijft: http://www.parasitologie.nl/index.php?id=167

In Nederland komt voornamelijk rauwe haring in aanmerking voor een besmetting van de mens. Maar sinds de wettelijke verplichting in Nederland (1968) om alle haring gedurende 24 uur bij 20°C in te vriezen worden praktisch geen klinische gevallen meer gezien. Haringworm en verwante soorten komen echter ook voor in vele andere vissen, zoals kabeljauw, schelvis, makreel en zalm. In september 2007 heeft de Europese Unie dan ook beslist dat alle vis die verkocht wordt om rauw te worden gegeten of die koud wordt gerookt, eerst gedurende 24 uur moet worden diepgevroren

Misschien kunnen nadere vragen ook gesteld worden aan het Productschap Vis. Alhoewel ik zo inschat dat het onder dezelfde categorie valt als het Voedingscentrum.

http://www.pvis.nl/