Re: (Rauwe) melk

#32350

Anoniem

Nee, ze liet room erop totdat het geheel zuur genoeg was en ze het verder wilde afwerken. Meestal haalde ze dan pas zo veel mogelijk room eraf maar wel oplettend dat ze geen eiwit gedeelte mee schepte (dat gaat denk ik verder gisten en dan wordt je room sneller te zuur of zelfs bitter).

Dan ging ze het witte deel eruit halen, grote stukken ervan kan je met een opscheplepel (zonder gaatjes)pakken. Het is heel leuk om dit te doen, je ziet grote vlakke stukken uit elkaar vallen, lijkt wel op afbreken van gletjers of zo. Dat witte deed ze in een zeef bekleed met een kaasdoek. Dat liet ze staan totdat er genoeg wei uit was gelopen dat het een compact geheel was geworden. Wat je dan krijgt is een soort kaas, en je kan er van alles mee maken. Het is minder lekker als je het gaat verwarmen. Dan krijg je een droog, hard effect.

Hoe meer witte spul je eruit haalt hoe helderder je wei later is. Wei is heerlijk, vooral in de zomer als je niet zo veel kan eten. Afgekoeld, zuur, vervrissend en voedzaam.