Re: prikkelbare darm syndroom

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid prikkelbare darm syndroom Re: prikkelbare darm syndroom

#60123

Anoniem

Dag forumleden,

Even wat meer over koemelkallergie om de reden dat dit volgens mij nog niet nader belicht is.

In het boek bijnieruitputting van Wilson wordt uitgebreid op dit onderwerp in combinatie met bijnieruitputting op ingegaan. De kern van het probleem zit in een slechte eiwitvertering. Koemelk is nl. niet licht verteerbaar. Lichter verteerbaar zijn geitenmelk en paardenmelk.

Interessant boek op dit vlak is het boek Eetwaar = Eetbaar van Dr. J. Kamsteeg. De eerste druk dateert uit 1988 en er was een tweede geheel herziene druk in 2003. ISBN-nummer is 90 230 1114 7 van uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht in Haarlem. Deze gaat dieper in op toch wel schrikbare nevenverschijnselen van koemelkallergie waaronder duizeligheid en het ontstaan van de ziekte van Méniere. Geen pretje als je hier mee te maken krijgt !

Nergens wordt uit de geraadpleegde literatuur wordt duidelijk of het probleem optreedt na consumptie van gepasteuriseerde melk, rauwe of gefermenteerde melk.

Koemelkallergie valt te herkennen door een ontregelde bloedsuikerspiegel = hyperglykemie (= high zijn door ontregelde bloedsuikerspiegel) na het eten van producten waarin koemelk verwerkt is. De klachten treden op 4 tot 6 uur na inname van het desbetreffende melkproduct in en leiden inderdaad tot obstipatie en een zeer gevoelige darmstreek. Nadat de darmen leeg zijn, wordt de patiënt vaak vermoeid en wil in dat geval niets anders doen dan slapen om zijn achterstand op dat vlak in te halen.

Als je ‘s avonds de fout maakt om kaas / melk / yoghurt voor het slapen in te nemen dan wordt je ‘s nachts wakker geschud door pijnaanvallen in de darmstreek en kan je om deze reden glashelder zijn en de slaap niet meer vatten tot dat de obstipatie weg is. Ook inname van zgn. biologische en biologische dynamische melk en yoghurt van grasgevoederde koeien is hierbij geen oplossing.

Het beste wat je in zo’n geval kan doen is alle melk en afgeleide melkproducten zoals kaas laten liggen en deze vervangen door licht verteerbare producten. Vleeswaren op basis van kip en kalkoen zijn hiervan een voorbeeld.