Re: Oei ik groei

#50232

ikke
Bijdrager

Mike,

Uit bovenstaande post concludeer ik dan maar dat jij enorm gevoed wordt door angst voor wat er allemaal te komen staat. Stel dat de mensen die jouw angst niet serieus nemen uitsterven, wat dan? Makkelijk zat zou ik zeggen, want dan houd je de gezonde mensen over. Dat is nou nog eens een effectieve vorm van survival of the fittest. Kennelijk wil jij zo veel mensen overtuigen dat ze iets op een andere manier moeten aanpakken. Waarom? Wat hindert je eraan als mensen niet willen luisteren als ze het aangeboden krijgen?

Ben je je ervan bewust wat je oproept als je te stellig blijft benadrukken wat mensen anders moeten doen? Psychologische reactantie. Oftewel: exact het tegenovergestelde gedrag van wat je wilde bereiken.

Daar komt bij dat dat voor jou de werkelijkheid is. Realiseer je dat mensen (jij, ik, ieder ander) hun eigen werkelijkheid construeren, die soms heel weinig te maken heeft met wat er daadwerkelijk lijkt te gebeuren. Dus ja, ook jij kunt ernaast zitten.

Waarom ook maar meteen ondoordacht eruit flappen wat er in je opkomt, zonder na te denken over wat je daarmee precies zegt en kunt aanrichten? Het heeft rationeel volgens mij helemaal niets met elkaar te maken om zomaar met termen te smijten waarvan je de inhoud niet goed kent, omdat je “geen tijd hebt”.

Het meest ironische is in deze nog wel, is dat het in sommige gevallen best kan dat mensen zich helemaal niet meer gaan voeden als ze voor anorect worden uitgemaakt. De uitleg van dat proces zal ik je maar besparen, want daar heb je ongetwijfeld geen tijd voor. Het komt erop neer dat je je doel dan helemaal niet meer bereikt. Ja, dat is tot op zekere hoogte eigen verantwoordelijkheid, maar nee, dat betekent niet dat we geen rekening met anderen hoeven te houden.

Overigens kun je aangeven dat je moeite hebt met mensen die jouw directheid niet accepteren, je zou het ook kunnen gebruiken om op jezelf te reflecteren. Feedback is een cadeautje. Als het jouw ultieme droom is de mensheid te redden van de ondergang d.m.v. kennisverspreiding, lijkt het je dan niet een goed idee om af en toe ook te kijken of er soms niet een effectievere aanpak bestaat? Het is makkelijker om anderen (en vooral jezelf!) te vertellen dat het aan hen ligt dan dat je er zelf ook iets aan zou kunnen doen, dat weet ik ook wel. De allerbelangrijkste drijfveer van mensen in het leven is om een positief zelfbeeld te behouden, dus dat maakt het soms ook wel wat lastiger om daarmee tegenstrijdige informatie onder ogen te blijven komen. Maar als iemand je dan die feedback geeft, kun je besluiten ontzettend in je weerstand te gaan zitten (en zeggen dat die ander er niet mee kan omgaan) of het gewoon voor kennisgeving aannemen, misschien om nadere uitleg vragen en vervolgens besluiten of je er iets aan wilt doen.