Re: Nieuwsbrieven

#24903

Anoniem

Mensen moeten veel beter geïnformeerd worden over de rol van voeding bij het ontstaan van ziekte en ze moeten daarbij het volledige plaatje voor ogen krijgen, niet één geïsoleerde, uit de context getrokken factor. Op die manier kan men zelf verantwoorde keuzes maken.

Dat is een beetje het probleem,lijkt me,want dan kun je in principe zeggen dat zowat alles goed is (op een aantal algemene dingen na als transvet,MSG etc.).Wat voor de een nl goed is,kan voor de ander desastreus zijn.

Zo vraag ik me de laatste tijd steeds meer af,hoe slecht tafelsuiker (met mate is) t.o.v. andere kunstmatige zoetstoffen.Ja,ik weet t,beide zijn niet gezond,maar ik ben steeds meer geneigd te denken dat men dan beter voor ordinaire tafelsuiker kan kiezen dan kunstmatige zoetstoffen zoals bv. aspartaam,glucose-fructose stroop etc.

Toevallig was vandaag een collega-vrijwilligster nog aan t vertellen dat ze nu weer tafelsuiker gebruikt in koffie ipv zoetjes,omdat die zoetjes dus voor meer insulineproductie zorgen dan gewone suiker…en zo ontstaat diabetes. Nou,ik heb zelf op t randje van diabetes verkeerd(vraag me af of t wel geheel is verdwenen,hoewel ik geen suiker meer eet) in een tijd dat ik me van niks bewust was. Maar….dat was dus ook een periode waarin ik veel lowfat producten consumeerde zoals Optimel,peperkoek met minder vet&suiker,maaltijdsalades met glucose-fructose dressings etc.Deze producten zijn dus allemaal voorzien van kunstmatige zoetstoffen en soms daarbij nog suiker.

Een betere manier om een gezonde leefstijl te stimuleren, is een grondige herziening van het ziekte verzekeringssysteem. Laat mensen medicijnen (bij te voorkomen ziekten) uit hun eigen zak betalen, zodat ze een reden hebben om hun voeding en leefstijl aan te passen. Dat maakt meteen enorm veel geld vrij om heel wat andere dingen goedkoper te maken.

Ook hier weer een dilemma….wie beslist wat een gezonde leefstijl is voor iedereen? Ik probeer je niet tegen te spreken,maar alleen te uiten dat dat heel gecompliceerd ligt en vrijwel onmogelijk is;)

Ik ben t roerend met je eens mbt medicijnen zelf betalen,want dan heeft men tenminste een legitieme reden om antibiotica meteen te weigeren!Als dat nu wordt gedaan,wordt je meteen bestempeld (m.n. door instanties) als niet co-operatief.