Re: natriumbicarbonaat

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid natriumbicarbonaat Re: natriumbicarbonaat

#52581

Webmaster
Bijdrager

Dia,

De alvleesklier produceert zelf ook natriumbicarbonaat. Ik heb het nodig als supplement want mijn alvleesklier heeft het zelf heel erg moeilijk (opgezwollen en pijnlijk). Enzymen worden al aangevuld via de rauwe melk, maar de bica moet ik echt drinken. Ik heb geen enkel negatief effect gemerkt voor wat betreft mijn eiwitvertering, dus uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ik niet minder maagzuur krijg van het drinken van bica.

De logica is als volgt:

Als reactie op de inname van natriumbicarbonaat (of de natuurlijke uitscheiding ervan door de alvleesklier) wordt de maag geprikkeld om meer maagzuur aan te maken. Het is deze reactie tussen het zure maagzuur en het alkalische bica dat de juiste pH creeert voor de activering van bepaalde spijsverteringsenzymen, zoals het eiwitsplitsende pepsine en het vetoplossende enzym lipase. Dit alles is zeer belangrijk voor de eiwitvertering, maar ook voor het vetverbrandingsproces. Door mijn alvleesklier te helpen met enzymen uit rauwe melk en bica in water heb ik alleen maar winst, want mijn vetten en eiwitten worden beter verteerd en mijn alvleesklier hieft niet meer zo hard te werken. Dit is ook wat ik ervaar.

Die Sang Wang hanteert dezelfde logica m.b.t. basisch water, maar er is geen enkel bewijs waaruit blijkt dat in reactie op de inname van basisch water de maag eveneens meer maagzuur zou produceren om de verhoogde pH in het water weer omlaag te brengen. Het lichaam maakt wel zelf natriumbicarbonaat aan, maar geen basisch water, dus dat laatste zou wel eens heel onnatuurlijk en zelfs schadelijk kunnen zijn. Als dit nl. zou werken zou de maag in respons op Rennies ook meer maagzuur moeten produceren, maar het tegendeel is waar!

Mike