Re: Moestuin

#34158

Anoniem

@Janse, ik heb niet meer kennis dan dat ik aan een paar boekjes heb hoor. 😉

Ik heb anderen kefir zien gebruiken op YouTube, met goed resultaat. Wel verdunnen natuurlijk, want anders wordt het te zuur.

Nee, ik heb nog geen kombucha gebruikt voor de bokashi. Dat werkt denk ik het best als je meer droog materiaal hebt en het een beetje vochtig maakt met de kombucha. Misschien vochtig maken met kombucha en wat billington suiker strooien om de bacterie nog even goed te voeden in de nieuwe omgeving.

Nee, je hebt geen EM meer nodig als je al kefir en kombucha gebruikt. Allebei zijn het hele sterke culturen waar de rest van het bodemleven ook lekker van eet. Je kunt het wel afwisselen natuurlijk.

Ik heb 1 groot vat met allerlei culturen gemaakt. Of ze elkaar opeten weet ik niet, dat zal wel. Maar zo nu en dan doe ik de dop eraf en dan komt er een heerlijke vergiste geur vanaf. Daar sproei ik de bodem mee. Geen idee wat het doet.

Als je het echt netjes wilt doen, haal je de thee uit het zakje. Maar ik ben overtuigd van de kracht van de natuur, zeker van wormen, dat die heel wat kunnen omzetten wat wij als afval beschouwen. Ook gebleekte theezakjes. De meeste zijn tegenwoordig zuurstof gebleekt of helemaal niet gebleekt. Je drinkt er immers ook thee van, is dat niet ongezond anders?

Experimenteer! 😉

PS: Ikzelf zit te wachten tot ik een pH-meter kan kopen en dan kan ik de ORMUS gaan maken. Je kunt ook een magnetische val voor water (watertrap) maken en daarmee je tuin besproeien. Daar komen ook concentraties ORMUS uit.