Re: Moestuin

#34156

Anoniem

EM = Effectieve Micro-organismen. Daar vallen allerlei culturen onder, maar die waarmee bokashi gemaakt wordt is wel erg populair. EM-A, is actieve micro-organismen. Terwijl de bokashi poeder micro-organismen bevat die ‘slapen’ en tot leven komen wanneer je het op je keukenafval strooit.

Je hoeft niet een hele set te kopen, maar het kan wel. Er zit een handig kraantje op de emmer en een soort zeef erin.

Ik doe het zelf in een grote pot die ze ook in de pharmacie gebruiken. Ik zie ze ook wel eens als voederbewaarpotten voor paarden. Daarbinnen doe ik dan een schijf met een gewicht erop zodat wat er onder die schijf zit naar beneden gedrukt wordt en er geen zuurstof bij kan komen. Hierdoor fermenteerd de boel, net als bij zuurkool.

Ik deed er eerst alles in, want dat kan prima. Maar nu doe ik er enkel maar theezakjes in. Maar je kunt ook de houtsnippers op die manier voorbewerken. Ik zit er aan te denken om op pasgemaaide grasvelden wat stro te pakken en dat in die bussen te doen. Maar hoe schoon dat gras is, weet ik niet.