Re: Moestuin

#34154

Anoniem

Haydarpasa, ik zou NU in deze tijd van het jaar de grond bedekken met houtsnippers. Geen schors, maar takken, bladeren enz. die uit zo’n hakselaar komen als je er dikke takken in doet.

Dat laten liggen gedurende de wintermaanden. Je kunt daarover een lading kefir doen, EM of bokashi eronder doen. Dat lekker laten rusten voor een paar maanden.

Je kunt de bokashi ook aan wormen voeren in een bak en de wormencompost in de grond verdelen.

Bodemleven komt vanzelf wel weer in een bodem die aantrekkelijk is, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Maar je kunt het ook onaantrekkelijk maken natuurlijk. En dat is als het te zuur is.

Te zuur wordt het als het dichtslibt en er geen lucht meer bij kan komen en de grond wel vol zure stoffen wordt gestopt. Dit kan door het bemesten, door neerslag, of een gebrek aan kalk. Of een combinatie daarvan.

Een zandgrond zal niet zo snel zuur worden, dus die hoef je meestal niet kalk bij te geven.

Het gif van de schutting en de biels, daar zul je niet in je hele tuin last van hebben.

Tussen januari en maart kun je er mest op doen, of nog een laag houtsnippers (ca. 20 cm in totaal). Of een laag stro, bladeren alles wat je kunt vinden om te mulchen is prima. Zo nu en dan besproeien met kefir, EM of keltisch zeezout.

Als je echt een bliksemstart wilt maken, kun je ook kijken of je er wat mycorrhiza mengsels tussen kunt doen vlak voordat je gaat planten en/of zaaien. Deze schimmels zorgen voor een ultieme combinatie van het bodemleven en de werking van de planten en de wortels. Je kunt de mycorrhiza zelf vangen, maar je kunt ook kant en klare mixen kopen. De compoststarter van Ecostyle bijvoorbeeld heeft deze schimmels er al in zitten. Deze compoststarter kun je ook tussen je mulch strooien.

Als je het zo doet en naar gevoel een lekkere balans houdt tussen materie (houtsnippers) en hulpstoffen (mineralen, klei, EM, mest), dan zul je niet zo snel een overkill hebben. Het belangrijkste is, is nu beginnen met gereedmaken en tussen januari en maart denken aan hoe je gaat mesten, verrijken en opwekken van bodemleven.