Re: Misselijk bij koolhydraat beperkt eten

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Misselijk bij koolhydraat beperkt eten Re: Misselijk bij koolhydraat beperkt eten

#20219

autumn
Bijdrager

Als je googled op: “dried sugar-cane juice” zie je plaatjes van brokken ingedikt rietsuikersap. Deze zijn niet donkerbruin van kleur. Ik denk dat de donkere oersuiker die Mike beschrijft vermengd is met de mineraalrijke melasse zoals je die ook apart als rietsuikermelasse kunt kopen.

Ahornsiroop is naar mijn weten een erg mineraalrijk product. De voornaamste mineralen zijn: kalium, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en ijzer. Van de vitamines zijn vooral B6, B5 en B2 aanwezig. Daarnaast zitten er ook nog wat organische zuren (appelzuur, citroenzuur, succinezuur en fumaarzuur) en wat aminozuren in. Wat het suikeraandeel betreft: 65% van de siroop bestaat uit sucrose (=een disacharide van glucose en fructose=tafelsuiker) en ten opzicht van het totaal aantal suikers neemt sucrose 90-99% in. Er zitten bijna geen enkelvoudige suikers in, doorgaans 4 a 5%. Dit zijn glucose en fructose.

Agavesiroop is inderdaad een bron van concentreerde fructose (90 a 93% van het totale suikeraandeel), maar ahornsiroop is heel anders van samenstelling. Ik vind ahornsiroop zo slecht nog niet als je dan toch ergens suiker voor wilt gebruiken. Naar mijn idee verdient het na rauwe biologische honing een plaats tussen kokosbloesemsuiker en ongeraffineerde rietsuiker en misschien ook ongeraffineerde palmsuiker. Melasse is denk ik nog gezonder, maar dit vind ik weer een andere categorie.

Hier zie je hoe de winning in z’n werk gaat:

http://thenibble.com/fun/food-video/index.asp?7907131