Re: Minder gezond leven maar gezond zijn

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Minder gezond leven maar gezond zijn Re: Minder gezond leven maar gezond zijn

#26078

ikke
Bijdrager

Mike,

Prima als je denkt dat ik besmet ben met “het wetenschappelijk politiek-correcte”. En wat je aandraagt over “ik zeg niet dit en ik zeg niet dat”, klopt ook. Hoewel ik ook geen heilige ben en zelf vaak genoeg niet voldoe aan “practice what you preach”, is één van mijn uitgangspunten om niks inhoudelijks (op vakgebied) te stellen tot ik het zeker weet en niet op basis van halve gegevens. Het hele plaatje is van belang en dat volledige plaatje is er niet. Dát is wat ik zeg. Voorzichtigheid in formuleren bevalt mij ook wel. Stelligheid is niet iets dat ik ambieer, juist omdat enig bewustzijn dat we vanalles denken te weten, maar in feite heel weinig echt weten, een mens siert. Uiteraard komt dat voort uit een zoektocht naar houvast, maar diezelfde zoektocht werkt bijzonder blikvernauwend en maakt dat velen het eerste het beste aangrijpen dat ze kunnen vinden. Daarmee creëren ze een schijnzekerheid, waarmee ze kunnen leven. Wat heb je aan een schijnzekerheid als het niet meer is dan dat en deze niet verder strekt dan je eigen ego? Dan liever geen zekerheid.

Vooralsnog weten we als mensen niet alles en door het onverklaarbare open te laten, hou je ook je mogelijkheden open om op nieuwe ideeën te komen. Het dichttimmeren van oorzaak-gevolgrelaties maakt het bijzonder lastig om je nog open te stellen voor nieuwe gedachtensprongen en juist voor het “out-of-the-box-denken”.