Re: Minder gezond leven maar gezond zijn

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Minder gezond leven maar gezond zijn Re: Minder gezond leven maar gezond zijn

#26073

autumn
Bijdrager
Quote:
Wie nergens voor staat valt overal voor. Geen angst, geen controledrang, maar simpelweg geen tijd voor vage onzin.

Misschien is dat wel de kern van een stukje angst dat ik lijk te proeven: het bang zijn om overal voor te vallen. Misschien ben je in verleden wel eens voor dingen gevallen wat dit mechanisme heeft bekrachtigd, toch denk ik niet dat jij ooit een ik-waai-met-alle-winden-mee-persoon zult worden. Dat denk ik ook niet eens van mezelf. Ik wil kort een beeld aanreiken en jou om te reflecteren of je er iets in herkent.

Ik zie dit wel vaker bij mensen die nuchter en aards zijn of zich zo noemen. Ze klampen zich vast aan een bepaalde waarheid die hen zekerheid biedt, terwijl dit in mijn ogen slechts schijnzekerheden zijn. Jezelf de ruimte gunnen om te beseffen dat je slechts een mens bent in een oneindig evoluerend kosmisch geheel dat nooit of te nimmer door je geest te bevatten zal zijn… dat kan angst inboezemen.

De ene mens reageert daarop door preventief op zoek te gaan ultieme zekerheden. Ze creëren een beeld en spijkeren dit beeld vervolgens helemaal dicht. Ze verankeren dit beeld diep in hun systeem, uit angst om te gaan zweven en in de leegte op te gaan.

De andere mens reageert daarop door dit gevoel aan te grijpen of zelfs als excuus te gebruiken om in de vrijheid van het luchtledige te blijven. Ze blijven open voor alles en willen daarom geen stelling innemen uit angst ergens op vastgepind te worden. Ik zet het nu even zwart/wit neer. Wellicht komen beiden neigingen en reacties in dezelfde persoon voor, in meer of mindere mate.

Dit zoeken naar zekerheid of vrijheid is overigens ook astrologisch terug te zien. Mensen met een sterke aarde-bezetting (veel persoonlijke planeten in aarde-tekens) neigen naar de bovenste reactie. Mensen met een sterke vuur-bezetting neigen naar de onderste reactie. Water heeft meer met het zweverige/intuïtieve/onbewuste, lucht met het logische/rationele/bewuste.