Re: mayonaise maken

#31826

ikke
Bijdrager

Toevallig moest ik voor mijn studie een stuk lezen over het reuksysteem. Daar stonden op zich wel twee mooie constateringen in:

1. De smaakprikkels worden verwerkt in een bepaald gedeelte van de hersenen (zal jullie niet vervelen met namen). Het is hetzelfde gebied dat verantwoordelijk is voor het zogenaamde “palatable aspect of food” (Mike, jij weet vast hoe je dat in net Nederlands vertaalt 😉 ), maar dat evengoed verantwoordelijk is voor agressie, eet- en drinkgedrag, emoties (vooral angst) en gezichtsherkenning.

Verwijdering/beschadiging van dit hersengebied leidt tot een meer intense beleving van aversieve smaken en vergrote gevoeligheid voor bittere smaken.

2. Mannen ruiken anders dan vrouwen. Vrouwen zijn over het algemeen in ieder geval beter in het detecteren en herkennen van geuren. Waarschijnlijk vindt de verwerking ook via andere routes in de hersenen plaats. Dit wordt geassocieerd met een grotere responsiviteit van hetzelfde gebied als ik in punt 1. genoemd heb en nog een ander hersengebied.