Re: margarine versus roomboter

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid margarine versus roomboter Re: margarine versus roomboter

#33865

autumn
Bijdrager

Margarine heeft een negatieve klank bij ons forumleden en bij veel andere mensen die wakker geworden zijn en inzicht hebben gekregen in het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige voeding. Goeie zaak! Toch bestond margarine oorspronkelijk niet uit bewerkte plantaardige olien, maar uit dierlijke vetten. Rundvet was toen de basis van margarine. Ik betwijfel of enig dierlijk vet de kwaliteit van goede biologische roomboter kan evenaren, maar voor de variatie is het misschien wel eens leuk om zelf margarine te maken. Ik heb vandaag een eerste poging gedaan.

Ik heb 40 gram biologisch uitgesmolten rundvet opnieuw gesmolten en vermengd met bio extra vierge olijfolie. Dit heb ik een beetje door elkaar geschud en weer laten stollen. Ik begon met 10 gram en heb het per keer steeds met 10 gram opgevoerd totdat het gestolde resultaat naar tevredenheid was. Uiteindelijk bleek 50 gram een goed smeerbare soort margarine te geven op koelkasttemperatuur. Misschien verschilt het wel per soort vet hoe veel olie je toe dient te voegen.

Dus het recept bij benadering:

4 delen rundvet (talg) op 5 delen olijfolie in een pannetje smelten en in een potje gieten. Laat dit bij voorkeur op het koelste plekje in de koelkast stollen. Op kamertemperatuur gestold is het resultaat een vrij grofkorrelige substantie. In de koelkast is het fijner van structuur maar niet zo glad als roomboter. Daarvoor dient het nog sneller te stollen zoals in de vriezer en dan in een klein potje. Het heeft wat dat betreft dezelfde kwaliteiten als ghee.