Re: margarine versus roomboter

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid margarine versus roomboter Re: margarine versus roomboter

#33859

Webmaster
Bijdrager

Sally Fallon, voorzitter en oprichter van de Amerikaanse Weston A. Price Foundation, is ooit in een fabriek geweest waar men geraffineerde bakolien produceerde, in Nederland zouden dat zonnebloemolie en maisolie zijn, in Amerika vaak ‘canola’ (raapzaadolie). Wat ze zag was een buizenstelsel dat verdacht veel leek op een doodgewone olieraffineraderij! Ze heeft hier ook foto’s van gemaakt, die ze tijdens haar lezingen laat zien. Het is bekend dat automotoren daadwerkelijk op deze olien kunnen lopen, dat zou je genoeg moeten zeggen over de waarde ervan voor menselijke consumptie!

Het wordt echter nog een graadje erger als deze zwaar geraffineerde olien (waarmee extreme verhitting en toxische, kankerverwekkende oplosmiddelen als hexaan en toegevoegde kleurmiddelen gemoeid zijn) nog eens gehard worden om te dienen als ‘boter’. Dit bewerkstelligt men door er grote hoeveelheden waterstof aan toe te voegen. Zoals je misschien weet is het hoofdkernmerk van verzadigde vetten dat ze grote hoeveelheden waterstof bevatten. Van een oorspronkelijk vloeibaar, plantaardig vet wordt nu op kunstmatige wijze een geharde, smeerbare variant gemaakt, waardoor het vet niet langer meer onverzadigd is maar een door de mensen gemaakt, verzadigd transvet.

Sally Fallon heeft vervolgens een proef gedaan door rauwmelkse boter en margarine buiten op haar vensterbank te leggen om te zien of er afbraak door bacterien of insecten zou plaatsvinden. Tijdens haar eerste proef wist ze nog net op foto vast te leggen hoe een eekhoorn ervandoor ging met de rauwmelkse boter (Hoezo zijn dit uitsluitend planteneters? Als eekhoorns hadden geleerd om koeien te melken hadden ze dit ook gedaan. Geen enkel organisme laat een gratis hapje vol met dierlijke vetten en eiwitten staan, ook planteneters niet.).

Later deed ze hetzelfde experiment binnenshuis. Na ongeveer een week begon de boter te schimmelen, maar het bleek dat de margarine onaangetast bleef door schimmels of andere micro-organismes. Van bakolien in de supermarkt is ook bekend dat deze misschien wel 10 jaar op het schap kunnen blijven staan zonder dat er iets mee gebeurt. Misschien houdt de bewering dat margarine en halvarine slechts 1 molecuul verwijderd is van plastic op chemisch, wetenschappelijk niveau niet stand, maar als het mensen ervan weerhoudt om deze rommel op hun brood te smeren kan ik daar eerlijk gezegd niet mee zitten. Zelfs de WAPF, die zich bedient van wetenschappelijke feiten, verwijst naar dergelijke Frankenvetten als ‘plastic’:

Hydrogenation creates trans double bonds by moving one hydrogen atom across to the other side of the carbon chain at the point of the double bond. In effect, the two hydrogen atoms then balance each other and the fatty acid straightens, creating a packable “plastic” fat with a much higher melting temperature.

http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-oiling-of-america

Plastic of geen plastic in de absolute zin des woords, dergelijke vetten hebben werkelijk niets te maken met de heilzame vetten die de natuur ons aanbiedt!

Mike