Re: Manier van omgang

#49783

Anoniem

Ik heb juist het idee dat Mike meteen de nuance pakt: hij benoemt het belang van je ogen niet te sluiten voor het kwaad, waartoe mensen wel geneigd zijn als ze hun eigen wereld met een roze sluier willen bedekken door alleen positieve gedachten.

Quote:
Toch heeft Martin Luther King met bijvoorbeeld zijn ‘I have a dream’ speech de wereld veranderd.

Martin Luther King kan ook niet alleen maar positieve gedachten gehad hebben: hij was realistisch, zag het kwaad en heeft dat positief willen benaderen door grote veranderingen voor te stellen. Dat is het verschil tussen positief denken en positief benaderen. Hij zou niet tot zijn daden zijn gekomen als hij een positief wereldbeeld zou hebben gehad. Hij had hoop en geloofde in de potentie van de mensheid en de energie die je daarmee vrij kunt maken. Een potentie waarvan wij ons te weinig bewust zijn, een bewustzijn dat bewust wordt vertroebeld door de heersende machten en krachten door een land als Nederland in een tijd als dit in oranje slingers te hullen. Brood en spelen is keeping them quiet. En we trappen er al bier drinkend in, immers: morgen komt rtl weer met een actie voor de aardbeving in verweggistan met een gironummer die allang in ons adressenbestand is opgeslagen.

Hetzelfde geldt voor Nelson Mandela, Ghandi, JFK: het zijn mensen die oog in oog stonden met de duisternis van de wereld en hun ogen daarvoor niet sloten door thuis de missverkiezingen te gaan zitten supporten waar de knapste 16-jarige met een naïevig stemmetje ‘vrede voor alle mensen’ de zaal in kirt (wat haar overigens nog punten oplevert ook). Nee, ze hebben er iets aan willen veranderen door zichzelf en de wereld te confronteren met dat kwaad, want kennis is macht. Passionele mensen waren dat, die wisten dat ze dit met de dood moesten bekopen en zich er desalniettemin niet van lieten weerhouden te doen wat ze moesten doen. De enige positieve gedachte die ik daaraan kan ontlenen is dat deze mensen gestorven zijn voor een goede zaak. Het negatieve ervan is dat we de boodschap kennelijk nog steeds niet hebben laten doordringen. Collectieve macht/kracht uitoefenen is niet alleen maar werken met positieve affirmaties. Als je iets wilt doen, dan moet je in de benen!

Quote:

Als je denkt in termen van goede en slechte mensen in de wereld, geef je de ‘slechte’ mensen meer macht door negatief te denken.

Oneens. Slechte mensen zijn er nu eenmaal. Onderkennen dat ze er zijn geeft hen niet meer macht dan ze al hadden, het geeft jou juist de macht je te verweren mocht dat nodig zijn want je hebt je kunnen voorbereiden, maar dan moet je dat wel doen. Negeren dat ze er zijn maakt je onoplettend en dat geeft ze de macht ongemerkt toe te slaan. Daarop is wat mij betreft die hele positief/negatief-denken New Age BS (excuus!) gebaseerd. Een slim truukje wat uiteindelijk leidt tot volledige acceptatie van het kwaad in de wereld omdat we hebben geleerd positief te labelen. Dit lijkt mij een hoax waarbij mensen zich onder spirituele voorwendselen laten misleiden.

Hilda