Re: Maagzuur

#17682

autumn
Bijdrager

Ik heb nog een vraag over cellulose. Dit zou door middel van koken breken, waardoor plantenvezels zacht worden en voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Nou heb ik laatst kervelsoep gemaakt van kervel uit de tuin. Ik heb de blaadjes en de stelen fijn gesneden en samen met een kipkarbonade gekookt. Maar wat gebeurt er? De blaadjes worden zacht, maar de stelen blijven ook na lang koken hard. Zo hard dat ik ze er allemaal uit heb moeten vissen omdat ik geen harde dingen eet.

Een keer later heb ik het loof van wortels uit de tuin meegekookt. Dit maal heb ik ze heel gelaten om eens goed te kunnen zien wat er gebeurt. De blaadjes worden zacht en de bovenste delen van de stengels ook, maar de onderste blijven uit harde vezels bestaan, ook na lang koken. ❓

Dus ik ben op internet informatie gaan zoeken. Wikipedia zegt dat katoenwatten bijna puur uit cellulose bestaan. Tijd voor een experiment! Dus DenniS gaat watten koken en ontdekt dat de vezels van de watten niet zacht worden van het koken. Ook de vellen van bijvoorbeeld paprika’s of tomaten worden niet zacht van langdurig koken.

Hoe zit het nu? Zijn er dan meerdere soorten cellulose of zijn er ook andere soorten vezelstoffen?