Re: Lekkere leverrecepten

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Lekkere leverrecepten Re: Lekkere leverrecepten

#35883

Dahlia
Bijdrager

Onlangs kregen we voor een prikkie een aantal runderlevers, maar aangezien deze een stuk ‘wranger’ en heftiger smaken dan bv kippenlevers die er mits goed bereid zonder problemen ingaan heb ik een recept geprobeerd voor het maken van pate, of eigenlijk is het leverworst.

Het gaat om de volgende ingrediënten:

– lever (500gram)

– gehakt (500gram)

– boter (250gram)

– pakje gerookte spekjes

– 3 uien

– zout en peper

– laurierbladeren.

– eventueel groene kruiden (ik heb wat marjolein toegevoegd en oregano en wat tijm)

Je gooit alles in de keukenmachine en maakt er een gladde massa van, of grof als je dat liever hebt. Dit alles doe je in een schaal (rond glazen schaal met deksel) en zet het ongeveer 2 uur in de over op 150 graden(hetelucht).

Ik had van alles wat minder, doch wel in de verhouding:

lever : gehakt : boter -> 2 : 2 : 1

Ik had dus ongeveer 350 gram lever. Reken de rest maar uit. Komt overigens niet zo precies heb ik wel gemerkt.

Het heeft ongeveer 1 uur en een kwartier tot 1 uur en een half uur in de over gestaan. Wat je ziet is dat het vlees zich gaat samentrekken tot een grote ‘bal’ waaromheen het vet drijft. Als je het uit de oven haalt ga je er nog een keer met de staafmixer doorheen en giet je het in bakjes om het in het koelkast te laten stollen… en voila je hebt in feite dan leverworst. Iets wat de kinderen zelfs lusten.

Vergeet niet de laurierbladeren eruit te halen zoals ik deed zodat ik deze er ook doorheen gepureerd heb 🙂 Kan geen kwaad dacht ik zo…