Re: Kritiek op Weston Price en mijn antwoord daarop

Forum Forums Alleen lezen forum Kritiek op Weston Price en mijn antwoord daarop Re: Kritiek op Weston Price en mijn antwoord daarop

#49119

Webmaster
Bijdrager

Recentelijk heb ik opnieuw mogen ‘sparren’ met iemand over de onderwerpen Weston Price en oervoeding. Hier een weergave daarvan:

Weston Price stelt dat slechte of verkeerde voeding een belangrijke oorzaak is van criminaliteit en moreel verval. Hoe kan het dan dat crimineel en moreel verwerpelijk gedrag ook bij dieren voorkomt? Zo blijken pinguïns op Antarctica elkaar te vermoorden, hun kindjes te misbruiken en zelfs seks met dode soortgenoten te hebben! Zie: http://nos.nl/artikel/382293-pinguinseks-schokte-onderzoeker.html. Deze onbedorven dieren zijn nauwelijks met mensen in aanraking gekomen en eten voedsel eten waarop ze geëvolueerd zijn; hoe ‘WAPF’ wil je het hebben? Is geweld en criminaliteit niet gewoon iets wat bij het mens- en dierzijn hoort?

Dan zou dit gedrag door meerdere mensen moeten zijn geobserveerd, maar ik hoor er nu pas voor het eerst van. Er zijn 2 mogelijke verklaringen voor dit bericht:

1. Het is regelrechte disinformatie. De reguliere media voeren ons vaker leugens om ons darwinistische beeld van een inherent verdorven dierenrijk en mensheid te bevestigen. Het idee is dat we geloven dat de natuur een samenspel van toevalligheden is, waarin de mens een toevallige toerist is, zonder enig doel of zingeving. De natuur is wreed en gebaserd op competitie, strijd en conflict. Dit werkt6 existentiele angst in de hand en een gevoel van ieder voor zich en oorlog zit in de mens.

2. De bewuste mannetjes maakten zich wel degelijk hieraan schuldig. Mogelijk is er sprake geweest van een voedseltekort of is er iets anders aan de hand geweest met de voedselvoorziening. Dit is minder waarschijnlijk, want anders zou dit veel vaker zijn geoberserveerd, ook door moderne onderzoekers. Ik houd het dus op optie 1. Ik heb geprobeerd te achterhalen of George Levick misschien een vrijmetselaar was, maar heb geen informatie hierover kunnen vinden.

Volgens de Weston Price Foundation moeten we eten zoals onze voorouders omdat we daarop geëvolueerd zijn. Dat lijkt me erg logisch, alleen leefden onze voorouders in totaal andere omstandigheden dan wij. Ze zaten soms een week of langer zonder voedsel en als ze dan weer een dier vingen gingen ze zich flink te buiten. In die tijden was vet van levensbelang – voor je het wist, zat je weer zonder. Is het WAP-dieet niet te vet voor mensen die iedere dag eten en onvoldoende beweging hebben? Moeten we in deze tijden niet een veel lichter dieet volgen (met bijvoorbeeld meer groenten dan vlees)?

Juist daarom moeten we, net als onze voorouders, reserves opbouwen aan voedingsstoffen. Er mag nu (nog) geen sprake zijn van voedselschaarste, maar dit is zeer wel mogelijk in de (nabije) toekomst. Bovendien waren onze voorouders uitstekende jagers en hadden ze vaker wel te eten dan niet. We hebben menige diersoort volledig uitgeroeid! Mijn ervaring is dat ik inmiddels zo’n voorraad aan voedingsstoffen heb opgebouwd en hierdoor alsmaar minder ben gaan eten en daarnaast zeer goed tegen honger kan. Dat was vroeger wel anders! We hebben dierlijk vet harder dan ooit nodig, want we mogen dan wel overal aan voedsel kunnen komen,maar we zijn desondanks structureel ondervoed!

De WAPF hangt het idee van de ‘noble savage’ aan. Zoals sommige stammen leefden, zouden eigenlijk alle mensen moeten leven (en vooral: eten). Zo eten de Masaï vooral bloed, vlees en melk en schijnen ze enorm gezond te zijn. Echter schijnen ze ook gemiddeld maar 40 jaar oud te worden. Hoe is dat te verklaren? Deze lage levensverwachting kan volgens mij niet alleen door kindersterfte en wilde dieren worden verklaard. Volgens dit onderzoek (dat ik niet heb gelezen) bleek bij overleden Masaï vaak sprake te zijn van aderverkalking: http://aje.oxfordjournals.org/content/95/1/26.abstract.

Ook dit is regelrechte disinfo! Dit soort verhalen wordt de wereld in geholpen om de onbewezen en foutieve dieet-hart-hypothese overeiud te houden.

George Mann en Jose Day, die de bestaande theorieen over verzadigd vet en cholesterol ernstig in twijfel trokken, besloten de Masai in Tanzania te onderzoeken op de gezondheid van hun hart en bloedvaten. De Masai voeden zich met melk, vlees en bloed en zouden dus volgens de huidige ‘wetenschap’ stijf moeten staan van de hart- en vaatziekte. Het tegendeel was waar: men had een bloedbeeld waar menige westerling jaloers op zou zijn!

De Nederlander Remko Kuipers leefde een tijd onder een natuurvolk in Tanzania en deed daar o.a. bloedonderzoek. Hij is van mening dat hedendaagse voedingsdeskundigen hun excuus moeten aanbieden aan het Nederlandse volk vanwege het verstrekken van volkomen verkeerd voedingsadvies en dat nu eindelijk maar eens onze consumptie van koolhydraten tegen het licht moeten worden gehouden i.p.v. altijd weer die eenzijdige focus op verzadigde vetten en cholesterol.

Als we echt het dieet van onze voorouders zouden moeten volgen, moeten we dan geen rauw vlees, noten, bessen, wormen en insecten eten? Het kampvuur is – afgezet tegen de evolutionaire tijdslijn – immers een vrij moderne uitvinding, net als de landbouw.

Dit is totaal niet nodig. Het gaat erom dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, de bron en de vorm kan varieren. In de woorden van Weston Price zelf:

Quote:
Het maakt niet uit wat de bron van mineralen en vitamines is, zolang de hoeveelheid maar voldoende is.

Mike