Re: koolhydraten

#55624

autumn
Bijdrager

Eerder op dit forum schreef ik:

Als je wel van de getallen bent (zoals ik) dan kan je een site als deze of deze gebruiken. Het zijn wel echt van populaire mainstreamsites. Je kunt ook op deze Amerikaanse site terecht voor vrij specifieke informatie per voedingsmiddel. Of je gebruikt een boekje als bijvoorbeeld “De actuele voedingstabel”.

Ik zou nooit elke dag alles gaan wegen, meten of opzoeken, maar om een globale indruk te krijgen kan het wel handig zijn om de belangrijkste producten die je gebruikt eens op een rijtje te zien. Ik zal wat info uit mijn boekje geven. De volgende getallen zijn afgeronde percentages koolhydraten om een indicatie te geven.

100 suiker

90 ahornsiroop

85 maizena

80 honing

78 rijst/gerst

73 rogge/gierst/boekweit/dadels

72 tarwe/noedels

71 macaroni/maizena

70 amaranth

69 gember

66 gedroogde abrikozen

65 rogge

62 havermout

61 witte bonen/kikkererwt

60 appelstroop/vijgen/droge erwten/quinoa

58 zwarte thee

50-60 chocola

45-50 gistbrood

43 bruine bonen/linzen

40 kastanjes/ketjap/roggebrood

35 zuurdesembrood/cassave

31 knoflook

25 cashewnoten

22 sesamzaad/banaan

18 rode peper

17 aardappel/aardpeer

16 druiven/mango

15 pompoen/schorseneer

12 kervel/kiwi/ananas

10 appel/peer/ui/sinasappel

8 walnoten

7 rode bieten

6 hazelnoten

5 volle melk/wortel/sperziebonen/venkel

3 kokosnootvlees/meloen

De bekendere groentes die veel koolhydraten bevatten heb ik opgenomen in dit lijstje. De meeste groentes zitten onder de 51%. Naast granen zijn bonen ook bronnen van geconcentreerde koolhydraten! Maar als je eet zoals vele onder ons steeds meer aan het doen zijn, dan is 100 gr koolhydraten toch nog vrij ruim…

Als kleine aanvulling nog de koolhydraat-percentages van verschillende knolgewassen:

32,0 cassave (63% water)

22,5 yam (71% water)

21,0 zoete aardappel (74% water)

17,6 gewone aardappel (77% water)

Cassave scoort hoog, maar bevat ook minder water.