Re: Kokosolie

#58818

Webmaster
Bijdrager

Als glucose de voornaamste energiebron in de voeding is, zal het lichaam zich hier op instellen. Vetten, eigenlijk de energiebron bij voorkeur van het lichaam, nemen dan een tweede plaats in. De vetten worden dan slecht of niet opgenomen en verbrand, tenzij het vuurtje wordt aangewakkerd door koolhydraten.

De dietisten zitten in zoverre niet fout dat dit fenomeen geldt voor suikervergisters. Aangezien de meerderheid van de bevolking hiertoe behoort, wordt dit als ‘normaal’ gezien. Dietisten krijgen op school geleerd dat glucose de brandstof bij voorkeur is van het lichaam en dat ketose (vetverbranding) ongewenst is.

En dus verbranden bij de meeste mensen vetten inderdaad ‘in de vlam van koolhydraten’. Het kost het lichaam dan teveel energie om de vetten aan te wenden als brandstof. Weet je nog dat ik eerder verwees naar vet als een ‘blok hout op het vuur’ en koolhydraten als ‘aanmaakhout’. Om het vuurtje te starten, hebben de meeste mensen ‘aanmaakhout’ nodig in de vorm van koolhydraten, om het lichaam voldoende energie te geven om vetten te verbranden.

Dit duidt op verzwakte vetverbrandingsorganen, zoals de lever en de alvleesklier, veroorzaakt door… een te hoge koolhydraatinname. Het is dus een vicieuze cirkel. De lever, je primaire vetverbrandingsorgaan, raakt verzwakt door teveel koolhydraten en heeft vervolgens koolhydraten nodig om vetten te kunnen verbranden. Vandaar dat velen hier niet te weinig koolhydraten tot zich kunnen nemen en ergens tussen de 50 en 100 gram per dag nodig hebben om het vuurtje aan te wakkeren. Hun lever is simpelweg niet sterk genoeg om het uit zichzelf te kunnen doen.

Dietisten gaan uit van de huidige werkelijkheid, maar dit is een ongezonde norm. Alleen omdat het veel voorkomt en daardoor als ‘normaal’ wordt gezien, wil nog niet zeggen dat dit een teken is van optimale gezondheid. Laatst was ik bij biologische varkenshouderij De Feijterhof. Daar vertelde men dat er soms diep donkerrood (dus zeer gezonde!) gekleurde levers door de keurmeesters in de slachterij worden afgekeurd, omdat ze er ‘niet gezond’ uit zouden zien! Oftewel: de bleke, zieke, ongezonde levers van varkens uit de bio-inudstrie zijn de norm geworden. We leven in een omgekeerde wereld.

Mike