Re: koffie gerelateerd aan overgewicht?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid koffie gerelateerd aan overgewicht? Re: koffie gerelateerd aan overgewicht?

#48511

Webmaster
Bijdrager
Quote:
Indien je koffie met cafeïne drinkt, zou dat een oppepper moeten zijn, die er ook voor zorgt dat je meer gaat bewegen of dat je stofwisseling iets gaat versnellen. Dan zou je er in principe dus eerder van afvallen dan aankomen…

Precies het tegenovergestelde. De caffeine wordt gezien als een gifstof, waardoor de bijnieren de lever aansporen om snel glycogeen af te geven aan het bloed, dat daar omgezet wordt in glucose. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel razendsnel. Deze stressreactie is bedoeld om je hersenen en spieren van grote concentraties glucose te voorzien, om vechten of vluchten voor je mogelijk te maken. Het is om die reden dat je van de caffeinestoot in koffie ‘s morgens vroeg zo snel helder, wakker en alert wordt.

Het lichaam vindt een te hoge bloedsuikerspiegel echter onwenselijk en dus komt de alvleesklier in actie om door middel van insuline met geweld de vele glucose in het bloed in de cellen te duwen. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel even snel. Dit verschijnsel kent menigeen, omdat dit ingrijpt op het zenuwstelsel, waardoor je door de lage bloedsuiker gaat trillen en een ‘vissenkomgevoel’ ervaart in je hoofd (gebrek aan concentratie en orientatie). Als de suiker eenmaal in de cellen zit, raken de cellen vervet en ontwikkel je overgewicht. Je hoeft dus geen suiker in je koffie te doen om dik te worden van koffie.

Overigens heeft alcohol exact hetzelfde effect als caffeine. Los van evt. overgewicht zou ik, als ik zo’n zware bijnierpatient was, ver uit de buurt van caffeine en alcohol blijven, want dit is het lot tarten, hanna!

Mike