Re: kauwen

#34356

autumn
Bijdrager

Ik ben altijd al een hele langzame eter geweest, hoewel ik ook wel eens ooit gulzig was wanneer ik iets heel lekkers voorgeschoteld kreeg. Nu ben ik nog steeds een langzame eter. Als ik bij uitzondering toch even snel wil eten, kauw ik snel maar wel lang genoeg om alles goed fijn te malen. Ik hou ook niet van uitgebreide of interview-achtige gesprekken onder het eten.

Ik heb het aantal keren kauwen wel een geteld. Afhankelijk van wat ik in mijn mond stop kauw ik een hap 50 – 200x. Een banaan of iets anders zachts 50x, maar de meeste happen toch al gauw 150x. Een goede richtlijn vind ik minstens 100x kauwen. Sappen, shakes, soep… alles kauw ik fijn tot pulp. Ik slik nooit een brokje door. Als ik een prop plantenvezels of vleespezen niet vloeibaar krijg gekauwd spuug ik die uit. Dat heb van kinds af aan altijd al gedaan.

Ik vind lang kauwen ook niet saai. Ik vind het interessant om te proeven hoe de smaak langzaam verzwakt en structuur langzaam oplost. Ook het mengen van smaken intrigeert me. Ik eet graag ook een theelepeltje miso bij mijn eten of een beetje pickle; een augurk of wat zuurkool erbij; geroosterde kokosrasp of pijnboompitten en pompoenpitten…