Re: kauwen

#34365

autumn
Bijdrager

@ Poekie

Quote:
Net als dat we van afwegen en doseren af moeten moet je ook niet gaan tellen hoe vaak je kauwt. Gewoon je gevoel volgen.

Allereerst is er niks wat ik moet of wat we moeten, om wat voor reden dan ook. In mijn ogen zijn dat doctrines van de oude tijd. Maar ik zal niet vallen over de woordkeuze. 🙂

Ik begrijp je standpunt en ben het er ook wel mee eens. Maar iedereen heeft zijn eigen passies. Ik heb een zekere fascinatie voor meten en wegen. Ik weeg en meet ongelofelijk veel in de keuken, omdat ik het gewoon leuk vind om onderzoeker te spelen en inzichten te onttrekken uit proeven die ik doe. Zo ontdekte ik eens ooit dat 3 kg ongebakken friet 2,4 kg gebakken friet oplevert. Dan snap ik opeens dat je tijdens het frituren dus juist heel veel vocht uit de aardappels kookt, naast dat ze ook vet opnemen. Zo kan ik heel veel voorbeelden geven. Ik creëer zelf ook recepten en vind het leuk om tot op de gram exact te weten hoeveel zout ik dan bijvoorbeeld in een pannenkoekenbeslag kan doen om het zo te krijgen dat ik het precies goed vind.

Daarnaast kook ik ook heel graag op gevoel. Koken is juist een van de dingen waarin echt intuïtief te werken kan gaan. Met de losse hand gooi, strooi en sprenkel ik maar gewoon wat in de pannen om vervolgens versteld te staan van hoe lekker het is geworden. Maar ik zal het dan nooit meer op dezelfde manier na kunnen maken. Kan me ook niet schelen.

Wat kauwen betreft is het niet zo dat ik altijd aan het tellen ben. Ik heb dit gewoon eens een aantal keer bijgehouden waardoor ik weet hoe vaak ik ongeveer kauw. Maar zoals ik al schreef ben ik vooral met proeven en voelen bezig als ik aan het eten ben. Het lukt me niet altijd om mindfull te eten, maar daar probeer ik mezelf wel in te oefenen.

De Flamenco’s hebben me nog niet ontdekt, ik wacht rustig af… 8)