Re: Kaaskanlekkerzijn stelt zich voor

Forum Forums Stel jezelf even voor Kaaskanlekkerzijn stelt zich voor Re: Kaaskanlekkerzijn stelt zich voor

#54441

autumn
Bijdrager

@ Ufo

Quote:
Wie gaf die opleiding van 20 jaar?

Een leerling-sjamaan ging in leer bij een meester-sjamaan, maar werd ook onderwezen door spirituele krachten. Verder ben ik het met corneliahz eens dat het leven je veel kan leren. Misschien is een groot autodidactisch vermogen ook wel iets wat bij een sjamaan hoort en daarmee bedoel ik in deze context: de kunst om leraren te herkennen in ieder persoon, situatie of omstandigheid…

Quote:
Welke boeken moest die medicijnman/sjamaan daarvoor lezen?

Geen enkel boek, dit was puur mondeling overgeleverde kennis + natuurlijk heel wat natuurwanderlingen, oefeningen, rituelen en initiaties… Ik schreef over boeken om ons lezers op het idee te brengen dat die je wel kunnen helpen om een beter beeld van het sjamanisme te krijgen.

Quote:
Kon die sjamaan wel lezen??

Hij kon zeker heel veel lezen, maar in oudere tijden in ieder geval niet de letters van een boek.

Quote:
Oh nee, die sjamaan, was iemand die een bijna dood ervaring had, en werd herboren met speciale gaven. Wat is het nu? Een opleiding van 20 jaar of een herrijzing uit de dood?

Het verschilde van cultuur tot cultuur en van volk tot volk. Siberische tradities staan bijvoorbeeld juist erg bekend om de sjamanenziekte en de transformatie van een sterfteproces. Bij andere volkeren ging het weer wat geleidelijker via een onderricht van een ervaren sjamaan en de gidsen, totemdieren en plantmedicijnen (bv. peyotecactus, paddenstoelen, doornappel) waarmee ze werkten.