Re: Ik stel mij opnieuw voor: Lievergezond

Forum Forums Stel jezelf even voor Ik stel mij opnieuw voor: Lievergezond Re: Ik stel mij opnieuw voor: Lievergezond

#15630

Anoniem

GAPS/Bee:

Er wordt op dit forum al een tijdje gezegd dat virussen, bacteriën en schimmels opruimers zijn. Logische gevolgtrekking is dat je dus niet zomaar ziek wordt van zo’n beestje: het helpt je juist bij het opruimen van afval en toxinen. In je luchtwegen is dat verkoudheid, op je billen krijg je een steenpuist, in je darmen is dat dysbiose.. Allemaal uitingen van hetzelfde. Bee roept dat die-off niet bestaat omdat je niet moe wordt van het overlijden van bacteriën. Je wordt moe van een overmaat aan toxinen die vrijkomen en die worden afgevoerd in de vorm van infecties, of zelfs reacties van het immuunsysteem. Strikt genomen is dat dus detox en niet die-off.

Daarom vind ik Bee wat geloofwaardiger en konsekwenter in haar filosofieën en dieet dan gaps. De zogenaamde dysbiose die we allemaal hebben maakt je niet ziek. Je was al ongezond en die dysbiose is ontstaan vanuit levensreddend perspectief: het helpt je verteren wat anders niet verteerd kan worden en het helpt toxinen afvoeren. Waar mensen ziek van zijn en autisme van krijgen is eerder het gevolg van vergiftiging, onbalans en zuurstoftekort dan van de verkeerde bacteriën. Op het gapsforum werd veelvuldig gesproken over de ‘slechte jongens’. In mijn ogen zou daar dus enige nuance in aangebracht kunnen worden.

GAPS beziet dysbiose als een ziekmakende overmaat aan foute bacteriën, Bee ziet dysbiose als het probleemoplossend vermogen van een ziek en vergiftigd lichaam. Wat je dus moet doen is een dieet volgen waarmee je de balans herstelt en je lichaam de gelegenheid geeft te ontgiften en gezond te worden door het zelfhelend vermogen te stimuleren en het immuunstysteem te repareren. Gaps werkt natuurlijk ook zo, dus het is een goed protocol, maar de gedachtengang erachter is wat mij betreft hier en daar niet helemaal ideaal en zijn er inkonsekwenties in het dieet. Bovendien lees ik op Bee haar forum veel ervaringen van mensen die na GAPS/SCD zijn overgestapt omdat ze met GAPS toch niet uitkwamen. Voor mij geldt hetzelfde. Bee is wat haar dieet betreft meer ‘hard core’. Ze laat alle zetmeelrijke en suikerrijke dingen (die bij gaps zijn toegestaan) weg om het lichaam zoveel mogelijk de helende werking te laten doen en candida te onmoedigen. Dat laatste snap ik niet helemaal gezien het bovenstaande maar daar kom ik vast nog achter. Daarbij raadt ze het gebruik van melkproducten af en beveelt ze vetten, eiwitten en koolhydraten aan zoals Mike dat ook doet: meer vetten dan eiwitten dan koolhydraten. GAPS is daar minder expliciet in. Ik hang nu een beetje tussen Bee en GAPS in, ik sta mezelf af en toe wat smokkelwaar toe en heb de melkproducten nog niet helemaal afgebouwd. Zoete dingen zijn verleden tijd enerzijds, anderzijds sta ik mezelf boekweit en quinoa toe als ik dat wil. Het beste van twee werelden en een beetje van mezelf. Het moet wel leuk blijven! 😉

Voor meer info: http://www.healingnaturallybybee.com

Hilda