Re: Honing ongezond volgens het boek One Minute Cure?!?!

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Honing ongezond volgens het boek One Minute Cure?!?! Re: Honing ongezond volgens het boek One Minute Cure?!?!

#46556

Webmaster
Bijdrager

Ik moet jullie allebei tegenspreken, hoewel ik het op hoofdpunten wel met jullie eens ben. De oudste alcoholische drank ooit, wereldwijd en in alle culturen, is mede, een honingwijn. Van oudsher hebben alcoholische dranken een helende werking en werden dus gebrouwen van helende stoffen. Honing is zo’n helende stof, maar denk in onze cultuur ook aan kruidenbitters. Die kruiden zaten er niet voor niets in en bitter is geen populaire smaak! Maar van oudsher weten we al: bitter in de mond maakt het hart gezond.

Ook bier is bitter en dat komt sinds het Duitse reinheitsgebot door de hop, maar wist je dat de kerk hop als bitterstof en conserveerstof in bier erdoor heeft gedrukt en dat het reinheitsgebot dus een dwingende wet was waartegen men een eeuw lang heeft geprotesteerd? Alcoholische dranken bevatten traditioneel allemaal ‘uppers’ (opwekkende stoffen) en geen ‘downers’ (deprimerende stoffen), zoals hop. Hop is familie van de marijuana en maakt je slaperig en suf en is bovendien een fyto-oestrogeen (Chico, jij hebt het over een bierbuik, maar bierdrinkers kunnen ook ‘bierborsten’ krijgen). Dit kwam de machthebbers goed uit en werkte beter dan het verbieden van alcoholische dranken. Vandaar dat je mensen wel eens met de kop op de bar in slaap ziet vallen a.g.v. bierconsumptie. Ooit werd bier echter gezien als een verkwikkende, vloeibare maaltijd, toen deze nog van het kruidenmengsel gruit werden gemaakt. Vandaag de dag zijn er kleinere brouwerijen, zoals bijv. Jopen uit Haarlem, die weer gruitbieren brouwen. Ook gruit bevat helende en conserverende bitterstoffen, maar deze maken je niet slaperig maar geven je juist energie.

Van rode wijn is bekend dat het goed is voor hart en bloedvaten. We weten dat dit o.a. komt door de kankerwerende stof resveratrol in de druivenschillen. Waarom dan niet gewoon druivensap drinken, zonder de alcohol? Omdat alcohol werkt als een ‘versterker’, daarom. Rode wijn is effectiever dan rode druivensap, juist omdat deze vergist is (fermentatie) tot een alcoholische drank. Daarom zijn kruidenbitters ook alcoholische dranken. Vandaag de dag wordt dit principe nog toegepast bij kruidentincturen, ook deze zijn op basis van alcohol. Alcohol werkt conserverend en versterkt de werking van de kruiden, waardoor ze een grotere helende werking krijgen en je meer resultaat bereikt met minder.

Het bloedsuikerverstorende effect van alcohol heeft niet noodzakelijk te maken met suiker in alcohol. In te grote hoeveelheden beschouwt het lichaam alcohol als een gifstof. Caffeine heeft hetzelfde effect en daar zit ook geen suiker in. De bijnieren sporen dan de lever af glycogeen af te geven aan het bloed, dat daar verandert in glucose. Dit is een stressrespons, waardoor de bloedsuikerspiegel dramatisch snel stijgt. Alleen maar omdat dit leidt tot een suikerrespons wil nog niet zeggen dat de alcohol of caffeine zelf suiker bevat, want dat doen ze in pure vorm niet. Een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel wordt even snel gevolgd door een snelle insulinerespons van de alvleesklier, waardoor de bloedsuikerspiegel weer dramatisch daalt. Vandaar dat men traditioneel bij alcoholische dranken ook kaas of worst eet, om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden met verzadigd vet en dierlijke eiwitten. Vandaar dat je vandaag de dag na een avondje zuipen in de snackbar of shoarmatent belandt. Vandaar dat de volgende dag een glas melk helpt tegen een kater.

Natuurvolkeren hebben altijd de seizoenswisselingen gevierd en men deed dit o.a. met alcoholische dranken en een goede maaltijd. Met die combinatie is niet zoveel mis, als je het mij vraagt. En, Haluk, als je de moslims aanhaalt, mag ik je dan wijzen op het extreem ongezonde ritueel van ramadan, waarbij men zich voor zonsopgang en na zonsondergang volpropt met eten en tussendoor niets drinkt, met tot overmaat van ramp na afloop een suikerfeest?

Mike