Re: Hoe bak je een hamburger?

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid Hoe bak je een hamburger? Re: Hoe bak je een hamburger?

#51015

Webmaster
Bijdrager

Ik heb een goed hamburgerrecept. Werkt ook met worstjes.

De Engelsen eten graag relish bij hun vlees. Dit is een dikkige, zoetzure saus, vaak gebaseerd op uien. Deze relish kun je natuurlijk apart maken, maar ik bereid graag mijn hamburgers en relish kant en klaar in 1 pan (ben een groot voorstander van alles in 1 pan!). Ga als volgt te werk:

Doe een flinke klont roomboter in een gietijzeren braadpan (1/4 tot 1/2 pak boter), de relish moet nl. flink romig zijn. Voeg hier in ringen gesneden uien aan toe (2-3 uien, afhankelijk van hun grootte), in kleine stukken gesneden mag ook. Voeg hier de hamburgers (of worstjes) aan toe. Zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt door een flinke scheut rode wijnazijn toe te voegen en daarna 1 of meerdere kopjes water. De bedoeling is dat de hamburgers (of worstjes) gekookt worden in de saus en niet gebakken, dus ze moeten letterlijk zwemmen in de relish. Dit betekent dat de uien ook niet bruingebakken hoeven te worden, ook zij zwemmen in de saus en koken gaar.

Voeg nu naar smaak versgemalen zwarte peper toe (ik houd wel van pittig, dus ik voeg minimaal een theelepel zwarte peper toe, die ik zelf maal in een vijzel). Voeg vervolgens naar smaak Keltisch zeezout toe (ik houd wel van zout, dus er gaat bij mij opnieuw minimaal een theelepel zout in). Het zout hoeft niet gemalen te worden, want het lost uit zichzelf op in de saus. Voeg vervolgens Billington’s suiker toe (palmsuiker of kokosbloesemsuiker is ook prima), maar wees voorzichtig en proef voortdurend! Wat je wil is een perfecte combinatie tussen zuur, zout en zoet. Dus smelt de suiker in de relish en proef, net zo lang tot je die perfecte combinatie hebt. Voeg ten slotte 1-2 teentjes versgeperste knoflook (ik vermaal de knoflook in een vijzel) toe. De knoflook geeft een romige smaak aan het geheel, maar zonder knoflook smaakt het ook prima.

De saus (die op middelhoog vuur staat) zal snel gaan indikken, maar dan is je vlees wellicht nog niet gaar (als je echt vlees gebruikt heeft het zeker wel een half uur, soms 3 kwartier) nodig om te garen). Dus regelmatig kopjes water toevoegen en je hamburgers (of worstjes) regelmatig omdraaien in de saus. Als het vlees goed is, stop je met water toevoegen en laat je de relish indikken. Je kunt dan zelf kiezen wanneer je het vuur uitzet. Je kunt de relish zo ver in laten dikken tot deze gaat karameliseren, of iets eerder stoppen, waardoor je meer een soort dikke jus krijgt.

De hamburgers (of worstjes) en de relish krijgen door deze bereidingswijze een smaakuitwisseling, waarbij het vlees in de relish gaat zitten en de relish in het vlees (wat is er toch met die magische combinatie van vlees en uien?). Je schept dan de hamburgers (of worstjes) uit de pan en dient deze op met een beetje relish (saus met uien). De rest van de pan zet je op tafel, zodat iedereen naar hartelust relish kan bijscheppen (en geloof me, die pan gaat leeg!). Het is supersimpel om te maken en ik beschouw het vaak als een volledige middag- of avondmaaltijd. Smakelijk!

Mike