Re: het kon niet uitblijven: botten bouillon :-)

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid het kon niet uitblijven: botten bouillon :-) Re: het kon niet uitblijven: botten bouillon :-)

#45767

B0101
Lid

Ik heb toevallig afgelopen weekend voor het eerst bouillon van botten gemaakt. Ik had hiervoor bij de boerderij hier in de buurt 4 kilo varkensbotten besteld.

Deze botten heb ik in een grote pan gedaan met koud water. Dit water kwam ongeveer 2-3 centimeter boven de botten uit. Hierbij heb ik 1 eetlepel appelazijn gedaan. Dit gebruik je om nog beter alle stoffen uit de botten te halen. Dit heb ik aan de kook gebracht en daarna op een suddeplaat minimaal 12 uur laten pruttelen op de laagste stand.

Daarna heb ik de botten uit de pan gevist en de bouillon af laten koelen. Als het koud genoeg is kan de pan in de koelkast. Daarna heb ik het vet wat bovenop kwam te liggen van de bouillon afgeschept. (en in een potje gedaan om in te bakken).

Je kunt er dan voor kiezen om de bouillon verder in te koken. Ik heb dit niet gedaan maar wel de bouillon weer wat verwarm en de bouillon gezeefd. Die gezeefde bouillon heb ik vervolgens weer in de koelkast laten stollen tot een gelei. De gelei heb ik in porties ingevroren.

De botten heb ik nog een keer gebruikt volgens hetzelfde verhaal. Ook de 2e keer leverde dit een mooie bouillon op. Op de site hieronder staat dat dit proces tot wel 12 keer toe herhaald hebben. Ik vond de botten al te broos worden en ben na 2x gestopt. Na 2x had ik van die 4 kilo aan botten ongeveer 6 liter bouillon.

Hier een link naar een filmpje (Engels):

http://www.youtube.com/watch?v=aBf4enPuy1E

En hier een link naar een site ook met een filmpje (Engels):

http://www.traditional-foods.com/bone-broth/

Vandaag heb ik een deel van de bouillon gebruikt als basis voor een groentesoep.