Re: grasgevoerd vlees

Forum Forums Vragen over voeding en gezondheid grasgevoerd vlees Re: grasgevoerd vlees

#54916

E123
Bijdrager

Poekie,

Quote:
Ik zou me niet zo druk maken om nitraat en nitriet. Als je dit niet dagelijks eet en het laat stapelen is het niet zo’n probleem. Klinkt misschien gek uit mijn mond, omdat ik altijd zo fel waarschuw tegen antinutrienten in plantaardig voedsel, maar dit is nu zo’n zout waartegen je wel voldoende beschermuing opbouwt als je je maar volwaardig voedt.

Uit het boek “de geheimen van een vruchtbare bodem” van Erhard Hennig:

“Al lang is bekend dat nitraten in de voeding van zuigelingen schadelijk kan zijn (blauwzucht) en dat al veel zuigelingen daaraan zijn overleden. De meeste zuigelingen tot de leeftijd van 3 maanden vielen ten offer aan nitraten. Wanneer die groenten gedurende het groeiseizoen sterk met wateroplosbare synthetische stikstof wordt bemest dan wordt deze stikstof snel door de planten opgenomen. De opgenomen stikstof kan alleen door de plant volledig voor eiwitopbouw worden gebruikt indien er zonnige weersomstandigheden zijn. Onder sombere weersomstandigheden hoopt het nitraat zich daarentegen in de groenten (weidegras) op. Het wordt in de darm gedeeltelijk tot nitriet dat giftig is, gereduceerd. Dat betekent dat het nitriet in de chemische formule 1 molecuur zuurstof tekort komt. (nitraat is NO3, nitriet is NO2). DEZE ONTBREKENDE ZUURSTOF WORDT HEEL SPONTAAN AAN DE RODE BLOEDKLEURSTOF HEMOGLOBINE ONTTROKKEN ZODAT HET BLOED GEEN ZUURSTOF MEER TRANSPORTEREN KAN. Vroeger geloofde men dat een hartstilstand bij weidedieren de schuld van was van een plotselinge dood. In werkelijkheid gaat het hier om de VERSTIKKINGSDOOD. Overigens berust ook het verhoogde risico op kanker door roken niet slechte op teerafzetting in de longen, maar vooral op een verhoging van de nitrosaminevorming door rook”.

Nitriet is dus niet zomaar iets waar je je niet druk om hoeft te maken..