Re: Gistextract???

#47521

Webmaster
Bijdrager

Ik twijfel voor geen seconde aan deze kennis en heb het grootst mogelijke respect voor Nora Gedgaudas (met dank aan Bastiaan, voor de ontdekking!). Ik bestrijd dit dus geenszins en zie het dagelijks om me heen. Het probleem is dat je aan lijkt te sturen op een welles-nietes-discussie.

Ja, gluten zijn bijzonder moeilijk verteerbaar en ja, menigeen is hier zo gevoelig voor dat het allerlei lichamelijke en geestelijke klachten kan opleveren en zelfs de dood. Maar uitgaande van mijn eigen, persoonlijke ervaring heb ik totaal geen moeite met de vertering van gluten en heb geen enkele van de klachten die zij noemt. Ik zie het echter wel dagelijks om me heen. Ik maak hier vaak grapjes over. Ik kan vaak al aan de gezichten en de lichaamsbouw van mensen zien dat het echte graaneters zijn en spreek over ‘granenchagrijn’. Helaas vallen hier zelfs zuivelboeren onder!

Dus nogmaals, you’re preaching to the converted. Misschien dat het een eye-opener is voor anderen hier die meelezen, maar ik ben al op de hoogte van deze info. Vooral deze zin is opvallend:

Quote:
Furthermore, the inherent presence of what are called exorphins in grains (morphine-like compounds) make gluten-containing grains quite addictive and leave many in frank denial of the havoc it can wreak (including also quite possibly my “mystery critic”).

Exact hetzelde is het geval met nachtschades. Je bent hier nog niet zo lang actief, maar je zult in oudere topics zien dat ik regelmatig mensen wijs op zowel hun verslaving aan granen als aan nachtschades, wat vaak op hardnekkige weerstand stuit (dat heb je nu eenmaal met verslavingen). Ook nachtschades veroorzaken neurologische schade, die zeer geleidelijk maar zeer slopend tot stand komt. Ik ben noch verslaafd aan gluten, noch aan nachtschades. Ik kies ervoor om nachtschades uit mijn keuken en koken te weren en eet slechts sporadisch brood en dan ook nog eens geroosterd. Wanneer ik op vakantie ben of bij een ander eet, eet ik bij hoge uitzondering wel eens nachtschades. Gezien mijn verteringscapaciteit, of celcommunicatie, of wat het dan ook mag zijn, kan ik hier probleemloos mee wegkomen.

Mijn eetpatroon komt ook grotendeels overeen met dat van jou en ik stimuleer iedereen om vooral te streven naar vetverbranding en uit de suikerverbranding te komen. We hebben dus zeer zeker raakvlakken en ik vind je bijdrages hier ook bijzonder waardevol, maar ook jij moet je eigen patronen onder ogen gaan zien. Je komt op mij over als de persoon die ik was voordat ik het roer omgooide: dogmatisch, koppig, betweterig en een dwingeland. Ik zeg dit niet om je te beledigen of slecht te laten voelen. Sterker nog, ik bewonder je vuur en je passie, maar je zou er beter aan doen deze allereerst op jezelf toe te passen (zie de recente discussie over roken) en daarna je kennis en wijsheid gericht en op maat aan anderen te verspreiden. We zitten allemaal op een bepaald bewustzijnsniveau en bedenk dat als jij een of meerdere treden hoger bent komen te staan op de ‘Stairway to Heaven’ jij ooit (waarschijnlijk nog niet eens zo lang geleden) ook net zo laag stond als anderen en toen ook niets wilde weten van wat je nu wel weet.

Mike